2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Nem túl drága – mégis szinte megfizethetetlen fejlesztés Egerlövőn

Nem túl drága – mégis szinte megfizethetetlen fejlesztés Egerlövőn

A közmunkaprogram keretében újította fel Egerlövő önkormányzata Művelődési Házát, és benne a könyvtár helyiségeit. A megyei könyvtár pedig a belsőt modernizálta mintegy 1,5 millió forint értékben. A megújult intézményt szeptember 4-én, pénteken Tállai András államtitkár adta át.

Új a padló, a festés – és új a teremben minden bútor is. Az egerlövői könyvtárat az itt élők újították meg a közmunkaprogram keretében, a díszeket közösségi szolgálatos fiatalok készítették. A világos, hangulatos terem funkcionálisan is modernizálódott, hiszen gyerekkuckót is kialakítottak, és minden eleme azt szolgálja, hogy minél inkább közösségi térként működhessen a könyvtár.
A miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár – a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) keretében –  a szakmai és technikai megújítását segítette, anyagilag is, 1,5 millió forint értékben.
– A teljes bútorcsere mellett új számítógépet is kapott a könyvtár, ez az elektronikus kölcsönzés előkészítését is segíti. Akárcsak az, hogy a könyvállomány revíziója során elláttuk vonalkódokkal a dokumentumokat – mondta a szakmai munkáról dr. Prokai Margit, a könyvtár igazgatója. – Tehát az azonnal látható változásoknál is több történt Egerlövőben: rövidesen ők is áttérhetnek a korszerű, elektronikus kölcsönzésre, ami nemcsak a könyvtáros munkáját egyszerűsíti, de az olvasók kényelmét is szolgálja.
A pénteki átadón Buktáné Uza Teodóra polgármester elmondta, arra törekedtek, hogy valóban az egész közösséget szolgálja a könyvtár, a közel 2000 kötetes állomány, a folyóiratok, az internet, a játékok. Szombaton délelőtt pedig már meg is tartják az első kézműves foglalkozást a kicsiknek.
Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője avatóbeszédében azt emelte ki: lehet, hogy forintban mérve nem tartozik a legnagyobbak közé ez a fejlesztés, az értéke azonban szinte megfizethetetlen.
– Mindenképp szerettem volna eljönni erre az átadóra, mert ez olyan hely, ahol együtt lehetnek az egerlövőiek. Lehetőség a könyvtár a felnőtteknek a folyamatos fejlődésre, a fiataloknak, hogy megismerkedjenek a tudással és egymással. Ez pedig a jó település ismérve. És hogy egy falu ilyen maradhasson, ahhoz erő és elszántság kell. Ezért is megérdemli Egerlövő az ünneplést – mondta az államtitkár.
Dr. Prokai Margit könyvtárigazgató elmondta, a KSZR keretében állami támogatásból tudnak pénzbeli támogatást adni a települési könyvtáraknak, ez pedig azt jelenti, hogy fontos a vidék, az esélyegyenlőség megteremtése.
– Amit itt ingyen kapnak, az kincs: történeteket, mondókákat, meséket – magyar kultúránkat. Ezért is öröm itt látni a gyerekeket, mert a könyvek megszerettetését még karon ülő korban érdemes elkezdeni. Azt kívánom az egerlövőieknek, használják ki ezt a házat! Érezzék jól magukat – zárta szavait.
És az egerlövőiek használni fogják: már a megnyitót követő Kiss Kata-koncert alatt is jöttek nézelődni…

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek