2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

NapiSZEM – A második nap

JENS RASCHKE: DO FISH SLEEP? (r. Szilágyi Bálint)
(Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest)


Prohászka Fanni, ötödéves színművész hallgató előadásában láthatta a közönség Jens Raschke darabját, amelyben egy kislány, Jette mesél halott kisöccséről, az emlékéhez való viszonyáról és arról, hogy egy család életében milyen hatalmas változást hoz a halál. Az előadás a fiatalabb közönség nyelvén szólt egy nehéz témáról, de izgalmas volt a felnőtt nézőink számára is.

GOG
(Színművészeti Kar, Prágai Előadóművészeti Egyetem – DAMU, Prága)

A prágai fiatalok előadásában a Giovanni Papini olasz író által megírt Gog alakját helyezték a középpontban. Ám nem a Papini által megírt történetet vitték színre, hanem Gogot mint szimbólumot használták fel: ő az, aki kompromisszumokra képtelen, egyedi, és a lehető legjobb akar lenni. Egyfajta ideális „én”. Az előadás intenzív mozgáson, izgalmas videotechnikán és a közönséggel való folyamatos kommunikáción alapult.

PLAY HOUSE
(Nemzeti Iparművészeti Egyetem – ENSAD, Párizs)

A francia alkotók a brit Martin Crimp drámája által ihletett előadásban maguk tervezték a díszletet és a világítást is, sőt maguk játszották a főszerepet. A párkapcsolatról szóló előadásban azzal kísérleteztek, hogy miben is áll egy párkapcsolat egyáltalán – mikor valódi, és mikor elképzelt? A fiatal tervezők színpadi képek sorozataként mutatták meg hőseikhez való viszonyukat, a látvány ezért központi szerephez jutott a miskolci Kamaraszínházban.

SZAKMAI BESZÉLGETÉS JÁSZAY TAMÁS VEZETÉSÉVEL

Este az idei SZEM Fesztivál második szakmai beszélgetése volt, amelyet már Jászay Tamás kritikus vezetett. A közönség a két külföldi előadás alkotóival találkozhatott, és ezekről az előadásokról tudhatott meg többet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek