2024. 05. 16. csütörtök

Botond, Mózes
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Múzeumok Éjszakája a füzérradványi Károlyi-kastélyban

Múzeumok Éjszakája a füzérradványi Károlyi-kastélyban

 

A Műemlékek Nemzeti Gondnokságához tartozó füzérradványi Károlyi-kastély is kü-lönleges kiállításokkal, színes programokkal és gyertyafényes kastélytúrákkal várja a látogatókat az idei Múzeumok Éjszakáján, június 16-án.



A zempléni erdők ölelte Károlyi-rezidencia a 19. századi romantikus kastélyépítészet ekla¬tánst példája, melyet korábbi épület felhasználásával Ybl Miklós (1814–1891) tervei szerint 1860–70 között alakítottak jelenlegi formájára. Enteriőrjeinek különlegességét az itáliai rene¬szánsz eredeti kőfaragványai, márványkandallói, ajtókeretei és domborművei adják. A 16–17. századi firenzei mesterek munkáit, melyek hajdan itáliai reneszánsz palotákat díszítettek, a család vásárolta és építtette be a kastélyba. Az együttest és lenyűgöző angolparkját a Műem¬lé¬kek Nemzeti Gondnoksága az elmúlt időszakban részben felújította és az észak-magyar¬országi térség egyik kedvelt idegenforgalmi célpontjává emelte.

A Múzeumok Éjszakáján megtekinthetők lesznek a kastély korhűen bemutatott – többek közt a Fóton élő gróf Károlyi László által átadott és a család eredeti bútoraival berendezett – termei, kiegészülve Rédai Zsolt magángyűjteményével, amely az 1940-es években kialakított kastélyszálló emlékanyagából ad válogatást. Az este 19 órakor kezdődő programok során folyamatosan indulnak a „Gyertyafényes kastélytúrák”, melyeken a kastély általában nem látogatható, zárt részei is megnyílnak a látogatók előtt.

Ugyancsak este 19 órától tündérkincskeresés várja a gyermekeket a kastélyparkban, 20 órától pedig többek között Székely György gitárkoncertjét, a Huták Virágai Népdalkör produkcióját, valamint Tóth László citeraszóval kísért betyár- és pásztordalait hallgathatják meg az érdek-lődők. Az est fénypontjaként a legbátrabbak a Szent Iván-éji tűzugrásban próbálhatják ki magukat.

A Múzeumok Éjszakájának programjai várhatóan éjfélig tartanak Füzérradványban, de a kapuk mindaddig nyitva lesznek, amíg látogatók lesznek a Károlyi-kastélyban.

Fotó:OBE

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek