2024. 05. 1. szerda

Fülöp, Jakab
1 EUR 391 HUF
1 GBP 457 HUF

Mozi tér- mellett erőhatásokkal

Azt követően, hogy a Cinema City International Budapestet, és a tavaly tetőtől-talpig felújított Cinema City WestEnd multiplexet választotta az Európai Unió első 4DX™ rendszerű moziterme helyszínéül, 2013. március 14-én megnyitotta kapuit a kontinens első ilyen terme. A fővárosi mozi ezzel belépett a világ azon élvonalbeli mozi-üzemeltetői körébe, akik ezt az új technológiát nyújtják az újdonságra és különleges filmélményre éhes nézőik számára.

A szakértők a 4DX™-t a világ legjobb 4D élményét nyújtó szórakozásként tartják számon, mely az egész estés hollywoodi sikerfilmekre kombinált környezeti hatásokkal dolgozik, és a legmodernebb szabadságfokkal (3DOF) működő mozgó üléseket használva varázsolja a mozizást teljesen egyedülálló élménnyé. Ezen technológiának köszönhetően minden egyes film a részletesen megkoreografált levegő-, víz-, illat-, mozgás- és vibrációs hatásokkal a hagyományos moziterem audiovizuális ingereit messze felülmúlva hat a nézőkre.

A 4DX™ ülések három különböző mozgástengelyen tudnak elmozdulni: oldalirányú dőlés, emelkedés, előre- és hátradőlés. Az ülésbe épített hatások széles választéka – az oldalsó légáramlat, arcra irányuló vízpermet, arcra irányuló légáramlat, illatok, hátcsiklandozás és vibrálás, lábcsiklandozás – teszi lehetővé, hogy a nézők teljesen elmerüljenek a filmben. A környezeti hatások: a mozgás, a buborék, a fény, a köd, a szél, az illat, a víz és a légmozgás együttesen teremtik meg annak tökéletes illúzióját, hogy a néző a vásznon zajló történet részesévé vált.

Prosits Attila, a WestEnd City Center ügyvezető igazgatója kijelentette: „Nagy örömünkre szolgál Európában és az országban is egyedülálló módon a WestEnd City Centerben üdvözölni a Cinema City új, 4DX koncepcióját. A 4DX teremben különleges technikának köszönhetően a nézők a film részesévé válhatnak: lobog a hajuk a szélben, különböző illatok keringenek, párásodik a szemüvegük, székük minden irányban mozog. A WestEnd City Center legjei közül ez lesz a leglátványosabb, amit 20 millió ember fedezhet fel a közeljövőben.”

Az első 4DX-hatású mozitermek Dél-Koreában nyíltak 2009-ben a CJV üzemelésében, azóta Thaiföldön, Kínában, Mexikóban, Peruban, Brazíliában, Izraelben és Oroszországban működik összesen 40 ilyen filmszínház. A tervek szerint 2013 első felére még tíz 4DX-technológiával ellátott terem nyitja meg kapuit többek között Lengyelországban, Csehországban, Bulgáriában és Japánban, 2014-re pedig több mint 100 helyszínen várják a fokozott hatásra vágyó nézőket.

A 4DX™ szakemberei minden nagy hollywoodi stúdióval közvetlen kapcsolatban állnak. Munkájuk eredményeként az elmúlt hónapokban olyan sikerfilmek kerültek bemutatásra 4DX-ben, mint a Die hard – Drágább, mint az életed, a Hobbit: Váratlan utazás, az Őrzők legendája, az Alkonyat – Hajnalhasadás, a Jégkorszak 4, a Csodálatos pókember, a Bosszúállók vagy akár az Avatar.

Forrás: Cinema City

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek

Nem létező áru
Több mint harmincmillió forint kárt okoztak azok a hamis termékek, amiket a legális áruk között találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési I…