2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

„24” – Rendőrségi hírek Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén 2013. április 12-én is több esetben történt rendőri intézkedés.

Szabálysértési őrizetbe vételek, családon belüli erőszak miatti intézkedések

A megye rendőri szervei az elmúlt huszonnégy órában tíz főt vettek szabálysértési őrizetbe.

A Miskolci Rendőrkapitányság járőrei egy „bolti szarka”, két fatolvaj, és két távoltartási szabályokat megszegő férfi, az edelényi és az encsi rendőrök egy-egy illegális fakitermelő, a kazincbarcikai egyenruhások egy eltiltás hatálya alatt gépjárművet vezető sofőr, a tiszaújvárosi zsaruk egy garázda személy, míg sátoraljaújhelyi kollégáik további egy tolvaj ügyében hoztak személyi szabadságot korlátozó határozatot.

Az illetékes rendőrkapitányságok a szabálysértési őrizetbe vett személyeket 72 órán belül, gyorsított eljárásban állítják bíróság elé.

Az említett ügyeken túl hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazott ideiglenes, megelőző távoltartást egy-egy esetben a Szerencsi-, az Edelényi-, valamint a Sárospataki Rendőrkapitányság.

Közlekedésrendészeti helyzetkép

Megyénk útjain az elmúlt huszonnégy órában egy személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt és további hat anyagi kárral végződő ütközés jutott a rendőrség tudomására.

Péntek délután a megyei kórház értesítette a megyei rendőr-főkapitányság tevékenység irányítási központját, miszerint egy édesanya könnyebb sérülésekkel orvosi vizsgálat céljából jelentkezett 10 éves kislányával, mert aznap délben Edelény belterületén közlekedési baleset részesei voltak.

A bevezetett rendőri intézkedések során megállapítást nyert, hogy egy edelényi áruház parkolójában aznap 13 órakor történt a baleset, amikor egy 51 éves helyi férfi járművével tolatás közben nekiütközött a gyalogosan arra haladó édesanyának, aki magával sodorta lányát is. A járművezető észlelve a történteket segítségükre sietett, akik elmondták sofőrnek, hogy sérülésük nem keletkezett és nem igényelnek orvosi ellátást, majd távoztak a helyszínről. A haza érkezésüket követően az édesapa szállította be feleségét és lábát fájlaló gyermekét a kórházba orvosi vizsgálatra.

A jármű vezetője meghallgatása során a felelősségét a balesettel kapcsolatban elismerte, műszaki hibára nem hivatkozott. Az eset körülményeit az Edelényi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Alosztálya vizsgálja.

Információs háttér:

Közlekedési 1×1: Személyi sérüléssel járó balesetnél mindig hívjunk rendőrt!

Közúti baleset
„58. § (1) A balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni, a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni.
(2) Ha a baleset halált vagy személyi sérülést okozott, a balesetről a rendőrhatóságot (a legközelebbi rendőrt) haladéktalanul értesíteni kell és a lehetőségekhez képest gondoskodni kell a nyomok megőrzéséről; a helyszínt csak az intézkedő rendőr engedélyével szabad elhagyni. Ha a baleset veszélyes anyagot szállító járművel következett be, a balesettel nem érintett járművek vezetőinek is haladéktalanul értesíteni kell a rendőrhatóságot (a legközelebbi rendőrt) a balesetről, közölni kell a jármű narancssárga alapszínű tábláján feltüntetett számokat.
(3) Ha a rendőrhatóság értesítése a (2) bekezdésben foglalt rendelkezés értelmében nem kötelező, de valamelyik érdekelt a baleset miatt rendőri intézkedést kíván, és a rendőrhatóságot (a legközelebbi rendőrt) haladéktalanul értesíti, a balesettel érintett járművek vezetőinek a rendőri intézkedést meg kell várniuk. A rendőrhatóság értesítése, illetve rendőri intézkedés hiányában az érdekeltek kötelesek személyazonosságukat és a kötelező felelősségbiztosításuk fennállását hitelt érdemlően igazolni. Ha a baleset folytán megrongálódott jármű vezetője nincs jelen, a károkozó köteles személyi adatait és biztosítója nevét erre alkalmas módon a helyszínen hátrahagyni, és az esetet a felelősségbiztosítási jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően a biztosítónak bejelenteni.
(4) Ha – akár a (2), akár a (3) bekezdés alapján – rendőri intézkedés válik szükségessé, a rendőri intézkedés megtörténtéig a vezetőnek szeszes italt fogyasztania tilos.
(5) Személysérülést okozó baleset és jármű kigyulladás esetében a balesettel nem érintett járművek vezetői is kötelesek a tőlük elvárható segítséget nyújtani. A jármű vezetője a segítségnyújtáshoz a járművön készenlétben tartott elsősegélynyújtó felszerelést, valamint a tűzoltó készülékkel ellátott jármű vezetője a tűzoltó készüléket a kigyulladt jármű oltásához köteles használni, illetve a segítségnyújtó rendelkezésére bocsátani.
(6) A forgalom zavartalanságát – a lehetőséghez képest – baleset bekövetkezése esetén is biztosítani kell.
(7) A baleset folytán megsérült jármű közlekedésére, kivilágítására és vontatására az 56. § (2)–(7) bekezdésének, valamint az 57. §-nak rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell.”

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek