2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Mexikó bűvöletében tölti a telet a VAM Design Center

Mexikó bűvöletében tölti a telet a VAM Design Center

Mexikó november 29-án három hónapra a VAM Design Centerbe költözik. Az egzotikum és misztikum iránt érdeklődők megismerkedhetnek az 1920-1950-es évek művészetével, valamint Kepenyes Pál és Bertók Éva magyar származású, mexikói ihletésű művészek munkáival.

November 29-ától a Cervantes Intézet jóvoltából egy válogatást láthatnak az érdeklődők a legjobb mexikói illusztrációkból, amelyek a mexikói avantgárd fénykorát, az 1920-ban véget ért forradalmat követő időszak virágzását mutatják be olyan művészek munkáin keresztül, mint Diego Rivera, Josep Renau, Covarrubias, Dr. Atl vagy Leopold Mendez.
A kiállítás során bepillantást nyerhetünk a mexikóiak identitáskeresésébe, abba, hogyan élnek egymás mellett különböző kultúrák, és miben is rejlik valójában Mexikó egzotikuma. Rajz és oktatás egyaránt virágkorukat élték az 1920 és 1950 közötti időszakban, a kiállítás ezen területeken keresztül nyújt bepillantást abba, mit is jelentett akkoriban mexikóinak lenni.

Kepenyes Pál szobrászművész alkotásait világszerte hatalmas csodálat és elismerés övezi, hazánkban azonban kevésbé ismert a jelenleg Mexikóban élő művész. Kepenyes szobrász, ékszertervező, építész, egy szóban megfogalmazva valódi művész, számos nemzetközi díj birtokosa, akinek az alkotásait aranyáron vásárolják hírességek és elnökök egyaránt, Madonna, Bill Gates, Arnold Schwarzenegger, Liz Taylor, Richard Nixon és Jackie Kennedy csak néhány név a rajongói közül.
Kedvenc alapanyagai a bronz, a réz és különböző fémek, mozgatható, interaktív szobrai gyakran grandiózusak, néha az obszcenitás határát súrolják, ugyanakkor hihetetlenül részletgazdagok, hiszen Kepenyes filozófiájának alapja, hogy minden az érzékelésről szól. Művei talán azért olyan népszerűek, mert izgalmasan keverednek bennük a magyar motívumok a mexikói ízekkel.

Bertók Éva nevét számos helyen hallani, a spanyol és mexikói kultúrák iránt szenvedélyesen rajongó alkotó nem csak szórakoztatni, de oktatni és gyógyítani is szeretne művészetével. Precolumbiai, azaz Kolumbusz előtti időkből származó, ősi technikával készült lámpái már-már spirituális jelleget öltenek. Kizárólag szabad kézzel dolgozik (korong nélkül) indián technikák segítségével, amit kilenc éves mexikói utazása során sajátított el, ezáltal sokkal kötetlenebb, szabadabb alkotások jönnek létre a kezei nyomán.

A kiállítás filmvetítéssel egészül ki, Luis Bunuel, a szürrealista alkotó mexikói korszakából származó filmjeit mutatjuk be, amelyek a művész legelismertebb alkotásai.

A kiállítás november 29-tól február 29-ig látogatható a VAM Design Centerben.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek