2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

A „Megvilágosodás” napjai Miskolcon!

Iskolai közlekedésbiztonsági vetélkedővel, majd rendőri felvezetéssel biztosított kerékpáros felvonulással zárult a három napos láthatósági kampány a borsodi megyeszékhelyen.

 

Az őszi-téli időszakban sokszor elégtelen látási viszonyok között közlekedik gépjármű, kerékpáros és gyalogos egyaránt. Egy esetlegesen bekövetkező baleset során a karosszéria nélkül közlekedők sajnos gyakran súlyos kimenetelű sérüléseket szenvednek.

A Miskolci Rendőrkapitányság a gyalogosok és kerékpárosok védelmében – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság támogatásával – „Látni és látszani: a láthatóság életet ment!” elnevezéssel 2011. november 30 – december 2. között három napos baleset-megelőzési, figyelemfelhívó kampányt tartott.

Az akció első két napján a rendőrök a gyalogosok és kerékpárosok ellenőrzése során láthatóságot biztosító eszközöket osztottak, majd a kampány utolsó napján a Szent Imre Római Katolikus Iskolában közlekedésbiztonsági vetélkedőt rendeztek. A háromnapos láthatósági kampány végezetül rendőri felvezetéssel megtartott rövid kerékpáros felvonulással zárult.

Az akció első két napján a rendőrök a gyalogosok és kerékpárosok ellenőrzése során láthatóságot biztosító eszközöket osztottak, majd a kampány utolsó napján a Szent Imre Római Katolikus Iskolában közlekedésbiztonsági vetélkedőt rendeztek. A háromnapos láthatósági kampány végezetül rendőri felvezetéssel megtartott rövid kerékpáros felvonulással zárult.

A közlekedés veszélyes üzem, ráadásul mai világunkban mindezekkel egy kisiskolásnak naponta meg kell birkóznia. Az iskola rendőre program keretén belül 2011. december 02-án közlekedésrendészetben jártas rendőrök alapvető fontosságú ismereteket adtak át kisiskolásoknak közérthető, játékos, interaktív formában.

 

A rendezvényen a kisdiákok mellett többek között részt vettek:

• Kmeczkó Gyuláné iskolaigazgató,

• Dr. Gaskó Bertalan r. alezredes, B-A-Z.MRFK Kommunikációs Irodavezető, az iskola rendőre,

• Keresztes Lajos r. főhadnagy, a Miskolci Rendőrkapitányság baleset megelőzési főelőadója.

A baleset-megelőzési napon az 1-3 osztályos tanulók egy játékos ügyességi verseny keretén belül a kerékpáros közlekedés tudnivalóival, a főbb baleseti veszélyforrásokkal ismerkedhettek. Nagyobb társaik, a 4-8 évfolyamos diákok pedig osztályfőnöki óra keretében a kerékpáros közlekedés alapvető tudnivalóival kapcsolatos tesztlapot oldhattak meg.

A program alapvető célja: az általános iskolai oktatásra épülve jól működő, eredményes kapcsolat kialakításával a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők felderítése, megszüntetése, valamint nem utolsó sorban pályaorientációs céllal a rendőrség népszerűségének növelése a fiatalság körében.

 

Információs háttér – Kampány és kerékpáros felvonulás Miskolcon

Látni, látszani – láthatóság, biztonság: szinte agyoncsépelt szlogenek, sajnos időszerűségük cseppet sem változott. A legtöbb szlogennel úgy vagyunk, hogy nem is gondolunk bele az egyes szavak értelmébe. Pedig érdemes.

Természetesen nem csak a gépjárművek láthatósága fontos, hanem a kerékpárosok és a gyalogosok is sok mindent tehetnek saját biztonságuk érdekében. Az a tény, hogy a gyalogos, vagy a kerékpárját toló gyalogos járda hiányában a közúton szabályosan a forgalommal szemben közlekedik önmagában növeli biztonságukat. Ha azonban fényvisszaverő anyagokkal felszerelt ruházattal és járművel közlekednek észlelésüket és láthatóságukat a sokszorosára növelik. Ez különösen szürkületben, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok mellett igaz. Az utóbbi években az őszi október hónap volt a relatív legveszélyesebb időszak. Ilyenkor történik a legtöbb közlekedési baleset.

A válasz a megváltozott közlekedési viszonyokban keresendő. A rohamosan csökkenő világos időszak azt eredményezi, hogy a reggeli és a délutáni csúcs egy része szürkületben, sötétben telik. A tárgyak láthatósága csak töredéke a nappalinak. Gyakori az eső, a köd, a pára, a csúszós úttest.

És mit tesznek a közlekedők, alkalmazkodnak? Sajnos nem!

A sebességmegválasztás – sötétben és éjszaka – átlagban 10 %-al nagyobb mint nappal, tehát ennyivel hajlamosabbak vagyunk autónkkal gyorsabban hajtani. És miért? Mert kevesebb a zavaró tényező, az akadály mint nappal. Viszont a rizikó sokszoros. A láthatóságot és a sebességet összevetve, egy sötét, környezetbe simuló akadály – ami lehet jármű, tereptárgy, de lehet gyalogos is – a városi közlekedésben használt tompított fénnyel 55-65 km/h sebességgel közlekedve a járműből féktávolságon belül nem észlelhető!

Esőben, ködben, páralecsapódásos szakaszon másként kell vezetni. A sebességet radikálisan csökkenteni kell, de még a veszélyes szakasz előtt. Az út vonalvezetését, az észlelhetőséget nagyban növelik a fényvisszaverős festékek, az út menti jelzések.

Az őszi közlekedésbiztonság egyik záloga a láthatóság.

Éppen ezért a Miskolc Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya által megtartott kampány fókuszába a láthatóság került, melynek célja azon közlekedési balesetek megelőzése, melyek során hiányos felszereltségű, kivilágítatlan, sok esetben még fényvisszaverő eszközzel sem rendelkező kerékpárosok, illetve gyalogosok válnak áldozattá.

A szervezők szándéka szerint a kampány fontos küldetése volt, hogy a médián keresztül a lakosság mind szélesebb körben tájékozódhasson a figyelemfelhívó akcióról, a világítási szabályok betartásának, és a fényvisszaverő eszközök viselésének fontosságáról!

A kampány első két napjának helyszíne – az átlagostól magasabb kerékpáros közlekedés, valamint 2011. év eddig eltelt időszakában történt kerékpáros balesetek adatai alapján (260 személyi sérüléses közlekedési balesetből 29 esetben kerékpáros okozott sérüléses balesetet ) – a Miskolc, Andor utca, Görgey út – Miskolctapolcai út, Tiszai Pályaudvar – Városház tér között kijelölt kerékpáros nyomvonal szakasza volt.

A kampány záró részét képezte december 2-án a miskolci Szent Imre Római Katolikus Általános iskolában megrendezett közlekedésbiztonsági vetélkedő, majd azt követő gyerek kerékpáros felvonulás. A rendőri biztosítás mellett megtartott felvonuláson csak az előírás szerint felszerelt kerékpárok vehettek részt. Amennyiben a bringa láthatósága valamiben hiányt szenvedett, úgy a hiányzó tartozékokkal a rendőrök egészítették ki a kétkerekűeket. A kerékpáros felvonuláson képvisletette magát a Miskolci Kerékpáros Egyesület is.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság támogatásából beszerzett kerékpáros láthatósági eszközöket a miskolci Excelsior Kerékpárbolt biztosította.

 

 

 

B-A-Z. MRFK. Kommunikációs Iroda

(fotók: Bujdos Tibor – boon.hu)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…