2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Megvalósuló roma integráció Szikszón

Az Egyesület a Társadalmi Tőke Fejlődéséért és a Zempléni Fejlesztési Társaság Alapítvány képzési és foglalkoztatási programot indított a Szikszói kistérségben élő roma, illetve hátrányos helyzetű embereknek 2010 októberében. Ennek keretében hoztak létre egy Térségi Erőforrás Központot, ahol 2011. szeptember 5-től kezdte meg munkáját a Kistérségi Roma Integráció Fejlesztő Hálózat 7 fő pályázatírást, közösségfejlesztést segítő mentor foglalkoztatásával. A Hálózat célja, hogy hatékony kapacitásfejlesztést és projektgenerálást végezzen a szikszói kistérségben, annak érdekében, hogy állami, civil és for-profit erőforrásokat becsatornázva a helyi roma közösségek életminőségét, életkörülményeit és integrációs esélyeit javítsanak.

A roma civil szervezetek hiánya, a roma közösségek gyenge érdekérvényesítő képessége indokolta, hogy a szikszói kistérségben hátrányos helyzetű (roma) közösségek támogatása érdekében kialakítsanak egy olyan központot, amely hatékony kapacitásfejlesztést és projektgenerálást végez a térségben. A fenti célok érdekében településmentor képzést indítottak. A saját élményen alapuló tréning jellegű képzés során a résztvevők ismereteket, tapasztalatokat szerezhetnek a településműködésről, valamint a civil szervezetépítéshez, team-munkához, közösségfejlesztéshez és projektgeneráláshoz szükséges készségeket és tudást (önismeret és kommunikációs tréning, projektismeretek, mentori kompetenciák fejlesztése) sajátíthatják el. Emellett többen OKJ-s pénzügyi –számviteli ügyintéző képzésen vehetnek részt.

A képzéseken résztvevő hátrányos helyzetű, tartós munkanélküliek közül választottak ki 7 főt a program foglalkoztatási elemében mentori feladatok ellátására. Munkatársaik alkotják a Kistérségi Roma Integráció Fejlesztő Hálózatot, ők valósítják meg a Térségi Erőforrás Központ programjait.

A pályázatírást, közösségfejlesztést segítő mentorok elzárt és leszakadó települések, közösségek érdekeinek képviseletét és integrálását segítik, a közösségek fejlesztéspolitikába és pályázati programokba való bekapcsolását támogatják kistérségi és regionális szinten. A mentorok felkeresik a kistérség településeit, feltárják a fejlesztési igényeket és együttműködéseket alakítanak ki a helyi közösségek képviselővel (informális és formális vezetőkkel). Segítségükkel olyan programok indulhatnak el, melyek a helyi közösségek életminőségét javítják. Emellett segítik a Szikszói Roma Nők Egyesületének működését, valamint Erőforrás Központban ingyenesen igénybe vehető E-pontot is kialakítottunk.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…