2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF

Mit mond a Szociális Unió?

Legyenek összevezethetők a közintézményekkel szembeni követelések az adó- és köztartozásokkal!
A Szociális Unió állásfoglalása
Több évtizedes kemény munkával felépített kisvállalkozói egzisztenciák tízezrei, munkavállalói sorsok százezrei függnek az egyik napról a másikra élő kisvállalkozásoktól. A Szociális Unió szerint a köztartozások és az önkormányzatokkal, állami intézményekkel szembeni követelések összevezethetőségének megteremtése jelentősen enyhítené a körbetartozások problémáját.
· A jelenlegi helyzetben azért nem folyik be a költségvetésbe az eredetileg tervezett áfa-bevétel, mert éppen a közintézmények, mint piaci megrendelők szokták a legritkább esetben határidőre teljesíteni beszállítóik munkájának ellenértékét. Így azután a beszállítók, melyek tipikusan KKV-k, könnyen válnak fizetésképtelenné alvállalkozóik és alkalmazottaik irányába.
· Az állam tehát nem kívülálló szemlélője a kialakult, csődhullámmal, mélyülő reálgazdasági krízissel és fokozódó állásvesztéssel fenyegető körbetartozásnak, hanem annak aktív okozója is. A körbetartozási lánc elején legtöbbször az államnak valamilyen központi vagy helyi intézménye áll.
· Döntően a közintézmények oldaláról keletkező teljesítési késedelmek felelősek az amúgy is tőkehiányos KKV-k likviditási helyzetének nap mint nap tapasztalható romlásáért, az alvállalkozók és alkalmazottak felé állandósuló csúszásokért.
Ezért követeljük, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – együttműködve a Magyar Államkincstárral (MÁK) – a továbbiakban az állami és helyhatósági beszállítók követeléseit, valamint köztartozásait összefüggő rendszerként kezelje. A szaktárca teremtse meg annak lehetőségét, hogy a közzel szembeni követelések és adótartozások összevezethetőek legyenek!
Dr. Gráner Gyula
Elnökhelyettes

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek