2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Magyar siker a 62. locarnói filmfesztiválon

Magyar siker a 62. locarnói filmfesztiválonEsztergályos Krisztina Variációk című rendezése nyerte "A holnap leopárdjai" elnevezésű rövidfilm verseny Ezüst Leopárd díját a szombat este véget ért 62. locarnói filmfesztiválon. A fesztivál Arany Leopárd fődíját nagyjátékfilm kategóriában a zsűri Hsziao Lu-kuo kínai filmrendezőnek ítélte "She, a Chinese (Ő egy kínai nő) című filmjéért. Esztergályos Krisztina 28 perces rendezői diplomamunkája variációkat mutat be "kapcsolatokra szilveszteri hangulatban egy hatalmas, kissé lerobbant, a 80-as években épült, s azóta úgy maradt, lebontás előtt álló balatoni panel-hotelben".

 

A mozgókép Bálint András, Takács Kati, Kovács Patrícia, Balla Eszter, Elek Ferenc, Haumann Máté, Szabó Kimmel Tamás és Boros Bálint szereplésével készült a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Cinema Film koprodukciójában, producerei Bosnyák Miklós és Garami Gábor – tájékoztatta a Filmunó az MTI-t.

 A nagy múltú locarnói fesztivál "A holnap leopárdjainak" keresztelt rövidfilm versenyében többek között olyan mára meghatározó filmművészek tűntek fel első műveikkel, mint Fatih Akin, Paul Thomas Anderson, Laurent Cantet vagy François Ozon.

 A Lago Maggiore partján megrendezett filmművészeti seregszemle a filmproducerek nemzetközi szövetsége (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített 12 nemzetközi filmfesztivál egyike Berlin, Cannes, Sanghaj, Moszkva, Karlovy Vary és Velence között.

 A nagyjátékfilm kategóriában a zsűri különdíját és a legjobb rendezés díját az orosz Alekszij Mizgirjov Buben.Baraban című filmje kapta. A mezőny 18 nagyjátékfilmje közül a lengyel származású holland rendezőnő, Urszula Antoniak Nothing personal (Semmi személyes) című filmje öt díjat is elnyert, köztük a legjobb első filmes rendezőnek járó díjat.

 

(MTI)
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek