2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Kajak-kenu vb: 12 érem, köztük hat arany a magyar termés

Kajak-kenu vb: 12 érem, köztük hat arany a magyar termés

Kajak-kenu vb: 12 érem, köztük hat arany a magyar termésA magyar küldöttség 6 arany-, 4 ezüst- és 2 bronzéremmel zárta a kanadai Dartmouth-ban vasárnap befejeződött kajak-kenu világbajnokságot. A szombati döntőkben két első és egy harmadik helyet gyűjtött a csapat: a Kozák Danuta, Kovács Katalin, Janics Natasa, Benedek Dalma összeállítású 500 m-es női kajaknégyes nyert, Kovács pedig később 1000 m egyesben sem talált legyőzőre. A magyar kvartett a 2006-os, szegedi vb óta először tudta legyőzni a nagy rivális németeket világversenyen. Kovács Katalin fantasztikus teljesítményt nyújtva 4 arannyal és egy ezüsttel térhet haza, de nem sokkal maradt el tőle Janics sem, aki három győzelme mellett kétszer második lett.

 

A Medveczky Erika, Benedek kajakos duó harmadik lett a leghosszabb távon, a férfiak azonban nem remekeltek. A Gönczy Gábor, Kökény Roland kajakos duó éppen lemaradva a dobogóról negyedikként ért célba, míg a Sáfrán testvérek kenupárosa és a Sík Márton vezette kajaknégyes ötödikként futott be. A fiatal kenus kvartett hatodikként, Kucsera Gábor (K-1) hetedikként, a címvédőként érkezett, olimpiai bajnok kenus, Vajda Attila pedig csalódást keltve csak nyolcadikként zárt.

 

Vasárnap ismét a nőké volt a főszerep: 500-on Kovács és a Szabó Gabriella, Kozák kajakos duó, 200-on pedig Janics (K-1) és a Kovács, Janics kettős állhatott a dobogó legfelső fokára. Kovácsnak a párosdiadal volt a 27. vb-címe pályafutását tekintve, s ezzel az örökrangsorban beérte a németek eddig egyedüliként éllovas legendás versenyzőjét, Birgit Fischert.

 

A női négyes – Paksy Tímea, Kovács, Janics és Fazekas Krisztina – másodikként ért célba a németek mögött, míg a Horváth Gábor, Bozsik Attila, Németh Gergő, Foltán László összeállítású kenus kvartett bronzérmes lett 200 m-en.

 

Ötszázon a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakos duó egy remek ezüsttel gyarapította a magyar éremkollekciót, a vb-újonc Széles Gábor, Varga Dávid kenupáros pedig hatodik lett a döntőben. A további 200-as finalisták közül a Bozsik A., Horváth kenupáros negyedikként, a címvédőként érkezett, Kadler Viktor vezette kajakos kvartett csalódást keltve csak ötödikként, Gyertyános Gergely (K-1) és a Kadler, Molnár Péter kajakos duó pedig nyolcadikként zárt.

 

A vb programjában ezúttal debütáló, 4×200 m-es váltók döntői során a női kajakosok (Janics, Hegyi Zomilla, Fazekas, Paksy) és a kenusok (Horváth, Foltán László, Vajda, Bozsik A.) is másodikként értek célba.

 

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…