2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Máger Ágnes kapja az idei Múzsa Díjat

Máger Ágnes festőművésznek ítélték oda a 2010. évi Miskolci Múzsa Díjat, amelyet 2002-ben a Tell-Vill Kft. és az FK.Raszter Építő Zrt., valamint a SzinvaNet Kft. alapított.
A rangos elismeréssel évente azokat a miskolci vagy megyei alkotókat, alkotói csoportokat jutalmazzák, akik munkásságukkal hozzájárultak Miskolc művészeti életének fejlődéséhez, a város hazai és külhoni hírnevének növeléséhez, rangjának emeléséhez.

A Magyar Kultúra Napjának eszmeiségéhez illeszkedő miskolci elismerés 2002-től létezik, s eddig heten kapták meg: Müller Péter Sziámi, az Operafesztivál megálmodója, Kovács László, a Miskolci Szimfonikus Zenekar karnagya, Marton Éva operaénekes, a Miskolc Dixieland Band, a Szinvavölgyi Néptáncműhely, a Miskolci Nemzeti Színház és közönsége, a Miskolci Galéria, és mindenkori alkotóközössége és Kamarás Máté énekes.
A Miskolci Múzsa Díj Alapítvány Kuratóriumának elnöke a Miskolci Egyetem mindenkori rektora. 2007-től dr. Patkó Gyula tölti be a tisztséget, aki az alapítvány tájékoztatóján elmondta: egyhangú döntéssel ítélték oda Máger Ágnesnek a idei díjat. A rektor örömét fejezte ki, hogy ezúttal képzőművész részesül az elismerésben, s a kuratórium nevében tiszteletét, köszönetét fejezte ki Méger Ágnesnek a város érdekében végzett, kulturális tevékenységéért. A művésznek a hivatalos díjátadást megelőzően kiállítása is nyílik, amelyet december 21-étől, a Miskolci Galériában láthat a nagyközönség.

A Miskolci Múzsa Díj Alapítvány Tanácsadó Testülete idén új taggal, a Műépítész Kft-vel bővült. Ennek révén lett soros elnöke a cég ügyvezetője, Puskás Péter, aki szintén üdvözölte a választást, kiemelten méltatta Máger Ágnes szakrális terekben fellelhető munkáit. Úgy vélekedett,hogy a festészet több szempontból társművészete az építészetnek, majd Máger Ágnes szavait idézte, melyek az alkotó emberek hitvallásának is felfoghatók: „Munkám: a festés. Feladatok sora, melyeket pontosan, szépen elvégezni szakmai tudás, képesség, hit és felelősség dolga.A buktatókat kibírni, a szép emberi törekvéseket táplálni akarom.” Puskás Péter arról is beszélt, hogy alkotó ember számára igenis fontos az elismerés, a visszaigazolás. Annak tudata, hogy a közönség méltatja és méltányolja azt, amit tesz.

Máger Ágnes
Szombathelyen született. 1967-ben felvételizett a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, ahol Sarkantyú Simon és Domanovszky Endre voltak a mesterei. 1971-ben végzett, és még ebben az évben Miskolcra költözött, azóta a Művésztelepen él és alkot. A sajtótájékoztatón a következőket mondta:„Amikor tudomásomra jutott a kuratórium döntése, hogy én kapom a Múzsa Díjat, percekig nem tudtam megszólalni. Nem akartam elhinni, hogy ekkora megtiszteltetés ért. Igazi, csodálatos meglepetés, mert köztudott, hogy a Múzsa kuratórium törekszik a pártatlanságra és, mint a díjazottak eddigi sora mutatja, tényleg igazi értéket képvisel.”

Az elismerésért a kultúra napi műsorral szeretné megköszönni, amelyre a barátait kérte fel, hívta meg. A műsor a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínpadán 2011. január 21-én este 7 órától lesz, amelyre jegyek is kaphatóak a színház jegypénztárában.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek