2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Semmelweis: A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot

A Semmelweis Egyetem kutatói a dohányosok körében kedvelt termékek fogimplantátum körüli szövetekre gyakorolt hatását vetették össze nemdohányzók fogágyával.

Az implantátum körüli betegségek és a szájüregi elváltozások kialakulásának esélye nagyobb a dohányosoknál, akik ezért veszélyeztetett csoportnak számítanak.

„Célunk az volt, hogy összehasonlítsuk az implantátum körüli jellemzőket az elektronikus cigarettát, a vízipipát, a hagyományos cigarettát, a füstmentes dohányterméket használók és a nemdohányzók (semmilyen nikotin- és dohányterméket nem használók) körében” – mondja dr. Vámos Orsolya PhD-hallgató, a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának munkatársa, a tanulmány első szerzője.

A kutatók különös figyelmet fordítottak az alternatív dohánytermékekre, melyek népszerűsége folyamatosan nő, részben azért, mert a hagyományos cigarettánál kevésbé tartják őket károsnak.

A sorrendet különböző gyulladást jelző klinikai tényező alapján, például vizsgálatkor fellépő vérzés az íny és az implantátum közötti tasakban, e tasak mélysége, lepedék-lerakódás az implantátumon, megnövekedett folyadékképződés a tasakban, csontveszteség, stb. állították fel.

A nemdohányzókkal összevetve minden dohánytermék károsította az implantátum körüli szövetet, legnagyobb mértékben a vízipipa és a snüssz.

Az elektromos cigaretta esetében tapasztalták a legkisebb eltérést a nemdohányzókhoz és a többi dohánytermékhez képest.

Tévhit, hogy a füstmentes termékek vagy a vízipipa kevésbé ártanak, ugyanis komolyan károsítják az implantátum körülötti szöveteket

– mondja dr. Kispélyi Barbara, a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának docense, a tanulmány utolsó szerzője.

A dohányzás akár kizáró ok is lehet, ha valaki implantátumra szorul, a füstben található vegyi anyagok ugyanis károsítják a beültetett fog körüli szövetet, illetve lassítják annak gyógyulását.

„A dohánytermékek füstjében található komponensek hatására megnövekszik a gyulladást előidéző és fenntartó anyagok szintje az ínyben. A nikotin emellett érösszehúzó hatással bír, amely csökkenti a szövetek vérellátását, így a seb gyógyulását is nehezíti” – mondja dr. Vámos Orsolya. Az implantátum behelyezése után  a gyógyulási folyamattal is számolni kell, ahol az azt körülvevő lágyrész sérülékenyebb, mint a természetes fogat övező szövet – teszi hozzá.

Hogy beültethetnek-e implantátumot dohányosoknak vagy sem, a dohányzás mértéktől, valamint további, általános egészséget befolyásoló tényezőtől függ. Fontos még a szájhigiénia, mely dohányzóknál rendszerint rosszabb.

„Az egészségügyi szempontok mellett számolni kell a beavatkozással járó enyhe traumával, komplikációval, amelynek a beteget kitesszük, a beavatkozás költségeivel, ezért az orvos felelőssége, hogy javasolja-e a beültetést az alapos tervezés és felvilágosítást követően vagy az esetleges kockázatok, szövődmények miatt inkább nem javasolja” – magyarázza dr. Kispélyi Barbara.

Ha elhagyása nem is opció, a dohányzást az implantátum-beültetést követő néhány napban mindenképpen kerülni kell. A továbbiakban pedig azért érdemes, mert az implantátum körüli gyulladás fő okozójaként annak elvesztését válthatja ki. Egészséges, nem dohányzó betegeknél a beültetett implantátum ötéves túlélési aránya átlagosan 96,9 százalék felett van, dohányzóknál ez az érték csak 89,6 százalék.1[1].

Az implantátumok globális piaca évente közel 4 milliárd dollárt tesz ki, és évente majdnem 8 százalékos növekedésre számíthatunk. Csak az Amerikai Egyesült Államokban évente 5 millió implantátumot helyeznek be[2]. A növekedést az átlagéletkor emelkedése, az öregedő lakosság, a javuló szájhigiénia és esztétikai szempontok magyarázzák.

[1] Sayardoust S, Grondahl K, Johansson E, et al. Implant survival and marginal bone loss at turned and oxidized implants in periodontitis-susceptible smokers and never-smokers: a retrospective, clinical, radiographic case-control study. J Periodontol 2013;84(12):1775-82. doi: 10.1902/jop.2013.120608 [published Online First: 20130222]

[2] https://www.researchgate.net/publication/338645150_Egyeb_parodontalis_allapotok_klasszifikacioja_A_fogagybetegseg_es_a_peri-implant_betegsegek_uj_klasszifikacioja_Eredeti_cikk

Fotó: Semmelweis Egyetem – Zellei Boglárka; illusztráció: iStock

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…