2024. 05. 3. péntek

Tímea, Irma
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

Kilencvenhatan végeztek a Szépkorúak Akadémiáján

Miskolciak az űrállomáson, globalizáció, fogyasztóvédelem, boszorkányüldözés, környezetvédelem… – hosszasan sorolhatnánk még. Témák az aktuálistól az érdekesig, a praktikustól az általános műveltségig vagy egyenként is birtokolva e jelzőket. Hasznos és érdekes szabadidős programot kínálva ebben a tanévben is számos érdekességet kínált hallgatói számára a Szépkorúak Akadémiája. Május 20-án pedig elsősorban örömöt – 96 hallgató vehette át oklevelét a 2010/2011-es tanév lezárásával, a képzés elvégzésével. Tanulás idős korban, betegség és diagnosztika, környezetvédelem és zenetörténet– sok egyéb mellett, ezekkel a témákkal vette kezdetét a Szépkorúak Akadémiája előadássorozat ebben a félévben is a Miskolci Egyetem falain belül. Országos viszonylatban elsőként induló kezdeményezésről van szó, melyen szép számmal vettek részt idén is az érdeklődők.
A Miskolci Egyetem az Európai Unió gerontológiai programjához kapcsolódva a MINŐIES Alapítvánnyal együttműködve 2009 szeptemberében hirdette meg először a Szépkorúak Akadémiája programsorozatát, melyet a társadalom és az egész életen át tartó tanulás szerves összekapcsolódása ihletett.
Ennek keretében, kihasználva az universitas jellegéből adódó, széles körű lehetőségeket, immár a második tanév keretében is számos ismeretet kínál a kurzus idén a tudomány, technika, gazdaság, jog, társadalomtudomány témakörökből a jelentkezőknek, az 50 év feletti, legalább érettségivel rendelkező, tanulni vágyó érdeklődőknek.
Ebben a félévben az anyagtudomány, az emberi agy, az idősgondozás, a gazdasági fejlődés, az űrkutatás, a boszorkányüldözés, a pénzügy témakörébe pillanthatott be a 103 beiratkozott hallgató, akik a félév során 13 alkalommal, 26 előadáson és az azt követő konzultációkon vehettek részt. A résztvevők a tanév egészében 104 előadást hallgathattak meg az egyetem professzoraitól, oktatóitól.Az előadásokat követően lehetőség nyílt a kérdések, észrevételek megfogalmazására, így interaktív beszélgetésekre is sor került. Természetesen a kurzusokon részt vevő hallgatók, akik rendszeresen látogatták az előadásokat, oklevelet kapnak a képzés teljesítéséről – ezeket adták most át a hagyományok szerint a tanévzáró ünnepségen.
A tanulás mellett azonban a szórakozásra és kikapcsolódásra is adódott lehetősége a hallgatóknak, így április 16-án egy egész napos kiránduláson vehettek részt. Az útvonal Miskolc- Boldogkővár- Telkibánya- Tállya- Miskolc volt, ennek keretein belül alkalmuk nyílt Telkibánya nevezetességeinek megtekintésére, boldogkővári sétára, és a nap zárásaként egy tállyai borkóstolásra is.
A kurzus folytatására várhatóan a 2011/2012-es tanévben is lehet számítani, az ezzel kapcsolatos egyeztetések a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal folyamatban vannak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek

Tömérdek hirdetésben árult ingatlanokat egy férfi, miközben évente alig négy-öt számlát állított ki az őt megbízó tulajdonosoknak az eladott ingatlano…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan fejleszti digitális szolgáltatásait az egyszerűbb és kényelmesebb adózásért. A különböző online felüle…