2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Készül a magyar-szlovák közös történelemkönyv

Készül a magyar-szlovák közös történelemkönyvKészül a közös magyar-szlovák történelemkönyv, amelynek tartalmi ismertetésére november 12-én és 13-án konferenciát rendeznek Balassagyarmaton – áll a Nógrád Megyei Levéltár MTI-nek eljuttatott tájékoztatójában. A balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központban megrendezendő konferencia a "Közös múltunk – értékekkel és konfliktusokkal. Magyar és szlovák múltértelmezés" címet viseli. A megnyitón köszönti a résztvevőket Peter Weiss, Szlovákia budapesti és Heizer Antal, Magyarország pozsonyi nagykövete, a szomszédos szlovákiai Besztercebányai Önkormányzati Kerület elnöke, Milan Murgas, valamint a házigazdák részéről Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke.

 

A november 12-i, csütörtöki előadások között a XX. századi nemzetállami történelemértelmezésről, a középkori magyar államiság és a magyar, illetve a szlovák etnogenezis kérdésköréről, a Magyar Királyság nemzetiségi összetételének változásairól a XVIII. század első felében, a XVIII-XIX. század fordulójának nemzeti mozgalmairól és nyelvharcairól, ezek konfliktusairól hallhatnak előadást az érdeklődők.

November 13-án a dualizmus korának asszimilációs folyamatairól, a két világháború közötti magyar-szlovák kapcsolatokról, a szocialista rendszer 1948 és 1989 közötti sajátosságairól, a két nemzet történelmének közép-európai összefüggéseiről tájékozódhatnak a résztvevők. Az előadásokat a magyar és szlovák történészek közösen tartják, szinkrontolmácsolás mellett.

A Nógrád Megyei Levéltár a Füleki Vármúzeummal, az Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézettel, valamint a Szlovák Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Intézetével együttműködve rendezi meg a konferenciát. Tyekvicska Árpád, a Nógrád Megyei Levéltár igazgatója az MTI kérdésére elmondta, hogy a magyar és a szlovák történészek között kiváló a kapcsolat. Ma már az uniós források közös felhasználására is lehetőség nyílik. Ebben Nógrád megye és a Besztercebányai Önkormányzati Kerület sikeresen együttműködik.

 

(MTI)
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…