2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

ÉLETMENTŐ – TÜDŐGYULLADÁS ELLEN

ÉLETMENTŐ - TÜDŐGYULLADÁS ELLENHamarosan beköszönt a tél, és vele együtt az ilyenkor „szokásosan” ránk leselkedő betegségek, az influenza vírusok okozta kórképek és a bakteriális eredetű légúti megbetegedések. Szerencsére a legveszélyesebbek – az influenza-változatok és a gyakran ezen betegségek szövődményeként fellépő, szintén akár halálos kimenetellel is fenyegető tüdőgyulladás – kivédésére fel tudunk védőoltásokkal készülni, – mondja Dr. Kovács Gábor infektológus főorvos.

 

A felkészülést azonban idén jóval korábban el kell kezdenünk! Eddig elegendő volt csak az igazán kemény téli hónapokkal, mint veszélyes időszakkal számolnunk. Az újinfluenza vírus megjelenése azonban átírta ezt a gondolkodásmódot. Egyrészt úgy tűnik, hogy pillanatnyilag folyamatosan kell légúti vírusfertőzésektől tartanunk. Másrészt – tekintve, hogy ezek a kórképek az általuk legyengített szervezetben mintegy „megágyaznak” a bakteriális fertőzéseknek – ez azt is jelenti, hogy lényegesen előre – és kitolódik az a téli időtartam, amikor nagy számban várható pneumococcus baktérium okozta légúti fertőzés, elsősorban tüdőgyulladás fellépése. Érdemes tehát minél előbb beadatni a „tüdőgyulladás elleni” védőoltást is.

Jelenleg a 2 éves kor alatti gyermekeknek biztosít az állam ingyenes pneumococcus elleni vakcinát. Ez a baktériumtörzs 7 szerotípusa ellen véd. Az idősebbek számára rendelkezésre áll a 23 szerotípus ellen védelmet nyújtó oltás. Vizsgálatok igazolják, hogy a rizikócsoportba tartozó, de ezen polysacharida vakcinával beoltottak körében kevesebb beteg került kórházba tüdőgyulladás miatt, mint azoknál, akik nem részesültek védőoltásban. Ha pedig mégis kórházba kerültek, rövidebb ápolási időt igényeltek. A rizikócsoportba beletartoznak mindazok, akik valamilyen krónikus légúti, szív- és érrendszeri, daganatos, vese vagy májbetegségben szenvednek. Külön ki kell emelni a cukorbetegségben szenvedők mintegy félmilliós táborát, és feltétlenül gondolni kell az egyébként egészséges 65 év felettiekre is. Ezen polgártársaink mind fogékonyabbak lehetnek pneumococcus fertőzésre, csakúgy, mint azok, akiknek betegség vagy baleset miatt eltávolították a lépét.

Fontos tehát, minél előbb kérni háziorvosunktól a „tüdőgyulladás elleni” oltást, de mikor is adassuk be? Bár elvileg az év bármely szakában sor kerülhet rá, érdemes akkorra időzíteni, amikor amúgyis rászántuk magunkat az influenza-oltásokra. Igaz, ha egyik karunkba megkapjuk a szezonális influenza-, a másikba pedig a H1N1 vírus elleni vakcinát, egy harmadikat aznap már nincs hová beszúrni. De pár nap elteltével biztonságosan nyújthatjuk bármelyik karunkat a tüdőgyulladást „kivédő” vakcináért.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…