2024. 05. 14. kedd

Bonifác
1 EUR 387 HUF
1 GBP 450 HUF

Ízlésesen átkos krimi

Már unja az egyszálú krimiket? Fárasztják a sablonos fantasyk? Ha csak az utóbbi időben megjelent művekkel van problémája, ám egyébként kedveli a szórakoztató irodalom ezen ágait, akkor Lincoln Child A fáraó átka című regényét Önnek találták ki. A General Press Kiadó gondozásában megjelenő Világsikerek-sorozat egyik legtermékenyebb írója ugyanis már például az Örvénylő mélység című művében is igazolta, hogy kiválóan mozog a krimi és a fantasy/sci-fi határán. Ezt igazolja A fáraó átka című művében is.

A történet szerint Porter Stone, a híres kincsvadász és archeológus élete nagy felfedezésére készül: a Nílus megközelíthetetlen mocsárvidékén sikerült rátalálnia az Alsó- és Felső-Egyiptomot egyesítő mitikus fáraó, Narmer ötezer éves sírjára. Stone azt gyanítja, hogy a különösen jól őrzött legbelső sírkamra az egyesített egyiptomi koronát rejti, amelyet eddig hiába kerestek a régészek. Az ásatást azonban az első pillanattól kezdve baljós jelek és furcsa események kísérik, ezért Stone a hagyományostól eltérő módszerekhez folyamodik. Saját biztonsága és az expedíció sikere érdekében segítségül hívja a híres rejtélykutatót, Jeremy Logan egyetemi professzort, aki megpróbál utánajárni az egyre hátborzongatóbb és felettébb nyomasztó jelenségeknek.

A rejtélyek pedig egyre csak fokozódnak… Miért temetkezett Narmer ebbe a kietlen mocsárba? S vajon valóban a fáraó átka védelmezi a sírt? Nyomozása során Logannek mélyre kell ásnia magát az ősi egyiptológiába és még a halált is kísérti, csak hogy közelebb kerüljön a titokhoz. A szellemvilág lényeivel és az ősi átokkal azonban még ő sem szállhat szembe. – Lincoln Child (Örvénylő mélység) legújabb regénye amellett, hogy lebilincselően izgalmas misztikus olvasmány, igazi csemegéül szolgál az ókori Egyiptom történelme és a spirituális jelenségek iránt érdeklődő olvasóknak.

Ráadásul a szerző, ellentétben a célon sokszor túllövő Örvénylő mélységgel, egyáltalán nem viszi túlzásba a természetfölötti (vagy épp természetellenes) elemek szerepeltetését. Míg ott ugyanis teljes mértékben elképesztő, néha már-már illogikusan ábrázolta a rejtélyes földönkívüli hatalommal kapcsolatos részeket, ezúttal egy teljes egészében koherens regényt foghatunk a kezünkbe. És nem is csak foghatunk: fogjuk is – a regény ugyanis ízléses, történelmileg is precíz a kellő helyeken, ráadásul élvezetes stílusának köszönhetően kellemes kikapcsolódást nyújthat nyaraláshoz, vagy a hétköznapi unalmas órákra. Komolyan persze nem kell venni – de ez Childnak sem volt célja.

DicsukD

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek

DRESSZKÓD: ART DECO
Divat és életmód az 1920-30-as évekből Új fejezetéhez érkezett az Iparművészeti Múzeum legnépszerűbb kiállítás-sorozata, a Dresszkód. Éppen csak sz…