2024. 04. 16. kedd

Csongor
1 EUR 394 HUF
1 GBP 462 HUF

Itt a nyári szünet: 3+1 tipp az okos időbeosztáshoz

A 11 hetes magyar vakáció nincs a top 10-ben Európában

Kezdődik a 11 hetes nyári iskolai szünidő: a gyerekek örülnek, a szülőknek viszont sok fejtörést okoz, hogy milyen programokkal töltsék ki a tanévkezdésig hátralévő időszakot. Az alábbiakban gyermekanimátor segít okosan megtervezni a vakációt.

A nyári vakáció a gyerekek nagy kedvence, sok szülő számára azonban nehezen megoldható, ki vigyázzon az iskolából kiszabadult gyerkőcökre. A legtöbben nagyszülői segítséggel és táborokkal oldják meg a nyarat, de még ezek mellett is sokat segíthet, ha már a szünidő elején átgondoljuk a teendőket. Az alábbiakban a hévízi NaturMed Hotel Carbona gyermekanimátora, Sebestyén Orsolya segít néhány jól bevált tippel a nyári szünet okos megtervezéséhez.
1. Készítsünk menetrendet
A tapasztalatok szerint jól bevált módszer, ha nyári menetrendet készítünk. Így a gyerek is tudja majd, mikor mi következik, hova illeszkedjenek a kötelességek (például kötelező olvasmányok), mire érdemes várni. A naptárkészítés nekünk is jó alkalom arra, hogy átgondoljuk, a nyár melyik részét kell még „megoldani”. Még jobb, ha színes-rajzos naptár készül, amit kitehetünk a lakás központi részére (például a hűtőszekrényre), így mindig szem előtt van és rápillanthatunk, mikor milyen programra készüljünk.
2. Egyeztessünk a többi szülővel
Fontos, hogy tudjuk: nem egyedül küzdünk a nyári szünetben azzal, hogy meg kell oldani a gyerekfelügyeletet. Ezért beszéljünk a többi szülővel és a barátokkal. Azokkal, akik nyitottak rá, tervezzünk közös eseményeket. Időbeosztástól függően egyeztethetjük, hogy melyik napokon ki „tud beugrani”, és ezzel segíthetjük egymást. Ezt érdemes még a szünet kezdetén tisztázni, hiszen ilyenkor még mindenkinél lehetnek kitöltetlen lyukak a programban, és könnyebb az összehangolás is.
3. Egyensúlyozzunk az élmények és a kötelességek között
A legtöbb iskolában a nyári szünidőre is kapnak feladatokat a gyerekek. Különösen a nagyobbaknál jellemző például, hogy olvasónaplót kell készíteni. Annak érdekében, hogy ne augusztus végén legyen kapkodás, ezeket a „kötelességeket” is érdemes beosztani és előre meghatározni, mikor melyik feladat készüljön el. Ha okosan elosztjuk az egész vakációra a feladatokat, könnyebben megoldhatóak, mintha egy nagy falatként kellene rajtuk túlesni.
+1 Használjuk ki a nyaralást közös időtöltésre is
Év közben sokszor kevés időnk jut egymásra: a munka, iskolai teendők és különórák miatt manapság rohanás a családok élete a hétköznapokon. A NaturMed Hotel Carbona gyermekanimátora szerint ezért egyre többen szeretnék a családi nyaralást a pihenés mellett tartalmas közös időtöltésre is kihasználni. Érdemes a családi vakációt úgy tervezni, hogy izgalmas közös kalandokat nyújtson, miközben mindenki megtalálhatja a számára legvonzóbb programot is. Egy közös szülők-gyerekek teniszmeccs, vagy anya-lánya beauty program például nemcsak a feltöltődésre alkalmas, hanem segít összehozni a családot, és hosszú időre szóló élményekkel gazdagít.
Érdekesség: bármennyire is hosszúnak tűnik a nyári szünidő, a hazai iskolai vakáció hossza még így is csak 11. helyezett Európában (lsd. táblázat).
A nyári szünetek hosszúságának toplistája Európában 2017-ben*
Ország    Szünet hosszúsága
1.    Bulgária    11-15 hét
2.    Olaszország    12-14 hét
3.    Lettország    13 hét
3.    Törökország    13 hét
4.    Litvánia    12,5-13 hét
5.    Portugália    11-13 hét
6.    Észtország    12,5 hét
7.    Bosznia-Hercegovina    12 hét
7.    Macedónia    12 hét
7.    Málta    12 hét
7.    Montenegró    12 hét
7.    Románia    12 hét
7.    Spanyolország    12 hét
8.    Izland    11-12 hét
9.    Görögország    10-12 hét
10.    Írország    9-12 hét
11.    Horvátország    11 hét
11.    Magyarország    11 hét
11.    Szerbia    11 hét
12.    Finnország    10-11 hét
13.    Ciprus    9-11 hét
14.    Lengyelország    10 hét
14.    Svédország    10 hét
14.    Szlovénia    10 hét
15.    Svájc    5-10 hét
16.    Ausztria    9 hét
16.    Belgium    9 hét
16.    Csehország    9 hét
16.    Észak-Írország    9 hét
16.    Szlovákia    9 hét
17.    Franciaország    8,5 hét
18.    Luxemburg    8 hét
18.    Norvégia    8 hét
19.    Anglia    6 hét
19.    Dánia    6 hét
19.    Hollandia    6 hét
19.    Liechtenstein
6 hét
19.    Németország    6 hét
19.    Skócia    6 hét
19.    Wales    6 hét
Forrás: webgate.ec.europa.eu
*A lista az általános és középiskolai nyári szünetek hosszát egyaránt tartalmazza

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek