2021. 08. 3. kedd

Hermina
1 EUR 356 HUF
1 GBP 416 HUF

Nagyobb könyvtár – több lehetőség

Nemcsak megújult, de jelentősen „meg is nőtt” a cserépváraljai könyvtár. Mint a megnyitón is elhangzott: több szervezet együttes munkájára volt szükség ahhoz, hogy kölcsönzőhelyből igazi közösségi térré váljon.

A mintegy négyszáz lakosú település vezetése úgy látta, az egyetlen apró, mindössze 12 négyzetméteres helyiségből álló könyvtár nem tudja kielégíteni a helyiek igényeit. Az elmúlt évben ezért pályázatot nyújtottak be a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiumához könyvtári eszközfejlesztésre – méghozzá sikerrel. Az elnyert több mint 2,5 millió forintból vásárolták meg a berendezést a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársainak szakmai segítségével. A közmunkaprogram keretében pedig az önkormányzat felújíttatta azt a két – az orvosi rendelővel egy épületben lévő – helyiséget, ami a könyvtár új otthona lett.
Az 56 négyzetméterre növekedett alapterület nemcsak kényelmesebb elrendezést, hanem új funkciókat is jelent. Helyet kapott egy gyermeksarok, külön helyiségben található a kézikönyvtár és a felnőtt szakirodalom. Ezzel együtt a könyvállomány számítógépes feldolgozása is megtörtént, hamarosan bevezetik az elektronikus kölcsönzést, amihez egy új számítógépet is kap Cserépváralja a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) keretében.
Ezek miatt is az együttes munka szerepét emelte ki a június 9-ei átadó alkalmából mondott köszöntőjében Bokrosné Stramszky Piroska, a megyei könyvtár igazgatóhelyettese. Az önkormányzat akarata, az állami támogatás és a könyvtár munkája együtt kellett ahhoz, hogy megvalósuljon ez a fejlesztés – most már a helyiekre van szükség ahhoz, hogy betöltse feladatát, és valódi közösségi térré, a kultúra, a közösségépítés, a hagyományőrzés helyi fellegvárává váljon.
Az átadóünnepséget a Kiss Kata Zenekar zenés, interaktív koncertje színesítette, mintegy jelezve: a KSZR támogatásával különböző kulturális műsorok otthona is lehet Cserépváralja könyvtára.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Magyarország hivatalos fizetőeszköze a forint, augusztus elsején ünnepli 75. születésnapját. A II. világháború után, 1946. augusztus 1-én vezették be …

További cikkek

Tíz új, szív alakú kupakgyűjtőt helyeztünk ki Miskolcon, a helyi önkormányzati képviselőkkel összefogva. Az összegyűjtött kupakokkal egyrészt rászoru…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum