2021. 08. 4. szerda

Domonkos, Dominika
1 EUR 355 HUF
1 GBP 415 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Bulvár
  • »
  • Kis híján meghiúsult a II. világháború egyik legfontosabb hadművelete

Kis híján meghiúsult a II. világháború egyik legfontosabb hadművelete

A pokol csataterein című sorozat június 21-én indul a DoQ műsorán

A normandiai partraszállás a II. világháború egyik legnagyobb stratégiai fontosságú hadművelete volt, mégis majdnem meghiúsult. A kurkszi és az ardenneki csatákban a harcoló felek pedig az utolsó tartalékok kimerítéséig folytatták az öldöklést, miközben többezer tankot, repülőt és katonát vetettek be. Június 21-én A pokol csataterein című sorozat a DoQ műsorán ritka felvételekkel mutatja be a világháború kegyetlen vérengzéseit. Ennek kapcsán összegyűjtöttünk öt érdekességet a II. világháború legvéresebb csatáiról.

A normandiai partraszállás két hullámban zajlott

A világtörténelem legnagyobb partraszállási akciója megnyitotta a nyugati frontot a szövetségesek előtt és megpecsételte a hitleri Németország sorsát. A majdnem fél napig tartó művelet során két hullámban szálltak partra a szövetségesek a német megszállás alatti „Omaha Beach” fedőnevű területre. A partszakasz Franciaország északi partján, La Manche-csatornával szemben helyezkedik el. A támadás első hullámában a szövetségesek súlyos veszteségeket szenvedtek, hajóikat még partot érés előtt elsüllyesztették, több mint harminc kétéltű tankjukból pedig csupán három érte el a szárazföldet. A nap végére a század 96%-os veszteséggel számolt. A második hullámnak sem volt könnyű dolga, hiszen tankok híján csak kézifegyverekkel küzdhettek ellenfeleikkel.

Majdnem meghiúsult a II. világháború egyik legfontosabb művelete

A partot érés után sokáig ugyan úgy tűnt, hogy a németek állnak a győztes oldalon, végül a szövetségeseknek sikerült véres harcok árán felszabadítaniuk az Omaha partot. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy a begyakorolt hadművelet semmit sem ér, a szövetségesek új tervvel álltak elő: kézigránátjaikat felhasználva kezdtek bele az ellentámadásba, majd egyesével szabadították fel a part menti bunkereket. A művelet során 3000 szövetséges katona halt meg, míg a német csapatok csak feleennyi embert veszítettek.

A kurkszi csata a világ egyik legnagyobb páncéloscsatája volt

A mai Oroszország területén lezajlott kurkszi csata az 1991-es Öbölháborúig a világtörténelem legnagyobb páncélos járművekkel vívott csatája volt. A prohorovkai páncélosütközet során összesen 6.000 harckocsit és önjáró löveget vetettek be, az eredetileg rövid csapásnak szánt akció pedig hatalmas erőpróbává vált. Az összecsapás alatt a német hadsereg 360-400 páncélos járművet és harmincezer katonát, míg a szovjet csapatok 500-900 harckocsit és több mint kétszázezer katonát vesztettek.

Az ardenneki offenzíva az utolsó vésztartalékokat is kimerítette

Az ardenneki offenzíva volt a Harmadik Birodalom utolsó ellentámadása és a legnagyobb amerikai részvétellel zajló szárazföldi csata: 1944. decemberében több mint hatszázezer német és félmillió amerikai katona harcolt. Az offenzívához a németek az utolsó vésztartalékiakat is bevetették, a hadosztályba pedig a korábban túl fiatalnak és idősnek ítélt férfiakat is besorozták, az ő kiképzésükre viszont már nem maradt sem idő, sem pedig anyagi erőforrás.

Ardennek a művészeket is megihlette

Az ardenneki ütközet évtizedek múltán is inspirálta a különböző művészeti területen alkotókat. Több regény és film is készült róla, ezek közül az egyik legismertebb A halál ötven órája című mozifilm, amely három napba sűríti a Németország, Belgium és Luxemburg területén majdnem egy hónapig tartó csatát. Az offenzíva a számítógépes játékgyártókat is megihlette, akik a csata eseményeit feldolgozva alkották meg a Battlefield 1942 és a Call of Duty: United Offensive nevű játékokat.

Tudjon meg még többet a II. világháború legfontosabb eseményeiről június 21-én 21.00 órától A pokol csataterein című sorozatból a DoQ műsorán!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Judy hálás a sorsnak, hogy lánya nem mindenben ütött rá. Az egyik ilyen az alkatuk, igaz újabban Judynak sincs gondja a megjelenésével, hiszen egy tud…
Fantasztikusan érzi magát Bay Éva: a 68 éves tévés legenda testileg és szellemileg is kirobbanó formában van. Amióta egy gyógynövénykeverék segítségév…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum