2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Ismét megrendezik a Tokaji Írótábort

 Nagy jövő mögöttünk – Elhallgatva és elfelejtve – ezzel a mottóval rendezik meg idén a Tokaji Írótábort augusztus 13. és 15. között. A hazai és határon túli írók, költők, irodalmárok a mottóval egyúttal emlékeznek Kalász László Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik jeles, 1999-ben elhunyt költőjére, akinek 1998-ban jelenet meg ezzel a címmel kötete – mondta Sáray László, az írótábor kuratóriumának titkára az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint a 42. Tokaji Írótábor témája záró fejezete lesz annak a konferenciasorozatnak, amely a rendszerváltás előtti szellemi mozgásokat vizsgálta és 2012-ben vette kezdetét. Sáray László emlékeztetett arra, hogy 2012-ben az 1945 és 1965, 2013-ban pedig az 1965 és 1985 közötti évtizedek szellemi, közéleti történéseit vizsgálták.

Mint mondta: a Tokaji Írótábor mindig a magyar szellemi élet nagy kihívásaira válaszolt, szorító közéleti kérdéseket vitatott meg, most sem lesz ez másképp. A mostani rendezvény a rendszerváltás időszakának irodalmi, szellemtörténeti folyamait dolgozza fel, az 1980-as évek közepétől lezajló fordulatokat, eseményeket és jelenségeket tárgyalja majd.

Az írótábor mintegy kétszáz résztvevője már azokat az éveket is vizsgálja, amelyek új technológiai, piaci és politikai kihívások elé állították a magyar irodalom szereplőit és műhelyeit.

Az előadók között lesz Bíró Zoltán, Granasztói György, Mezey Katalin, Oláh János, Pomogáts Béla, Jerzy Snopek, Vasy Géza, Lezsák Sándor, Márkus Béla, Petrik Béla, Pozsgay Imre, Tófalvi Zoltán és Tőkés László is.

Idén a Kárpát-medencei kitekintést tovább szélesítve lengyel vendégeket is meghívtak, hogy a magyarhoz hasonló múltú, sorsú nép irodalmi képviselői is beszámolhassanak tapasztalataikról. Tokajba várják Sergiusz Sterna-Wachowiakot, a Lengyel Írók Társaságának elnökét, Boguslaw Wróblewskit, a lublini Akcent folyóirat főszerkesztőjét és Jerzy Snopek műfordítót is.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek