2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF

Hassler és barátai: Barna György a vendég

Szerdán -október 29-én – mutatja be ünnepélyes keretek között, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata,azt a míves könyvet, amely a ” MISKOLC BELVÁROSA, HÁZAK EMBEREK, TÖRTÉNETEK” címmel készült.
Aki viszont eljött a méltán népszerű beszélgetős sorozat a „Hassler Énekegyüttes és barátai címmel az Európa Házban megrendezett rendezvényre, az már csütörtökön este láthatta a csodálatos könyv „kefelenyomatát”. A nagyon nívós, hatalmas könyvet ugyanis Dobrossy István történész szerkesztette, sBarna György cége készítette: a Lézerpont Látványtár és műhely. A könyv bemutatja Miskolc főutcáját, épületeit egykor és ma, valamint a hozzájuk kapcsolódó híres emberek történetét. A könyvben 1500 kép, 500 korabeli hirdetés és 160 híres ember található.
Sándor Zoltán az estek házigazdája bevezetőjében elmesélte, hogy amikor meglátogatta a vendéget az idősebbek körében csak Tokaj Vendéglátóházként ismert épületet, nem gondolta volna, hogy milyen hely és kortörténeti érdekességek, ritkaságok várják. Itt található Európa legnagyobb népviseleti kiállítása is, de láthatunk mikroszkópokat, távcsöveket, és a ma már kihalóban lévő kismerterségek teljes műhelyeit, valamint Retro néven a közelmúlt használati tárgyait.
E bevezető után, volt miről faggatnia Barna Györgyöt, akinek 30 év vendéglátós múltja után vett éles kanyart az élete, s a helyet ahol a kísérletező kedvű éttermi vezető utoljára dolgozott sikerült megvennie, de a funkciója mára teljesen átalakult.
– Harmincöt éves gyűjtőmunka töredéke amit itt kiállítottunk, hiszen 4000 darabos a népviseleti gyűjtemény, amelybőlcsak  340 teljes népviseletet láthat a nagyközönség. Az optika-történeti gyűjtemény 300 darabos, és 400 ásványt is láthatunk. De nem jutott hely például a 400 darabból álló bibliagyűjteményemnek. A Retro kiállításon 16000 tárgy van, s mi a kollégáinkkal csak „Jajgatós kiállításnak” nevezzük, ugyanis a látogatók zöme így reagál az ismerős tárgyakra: jajj ez nekünk is volt, jajj ez olyan mint a nagyié volt, stb.
A kellemes beszélgetős esten sok érdekes történetet, s a Hassler kórus előadását is élvezhették a jelenlévő vendégek.

-obe-

 

 

további képek a galériában

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek