2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • „Víg óráink Faludy Györggyel a miskolci történelmi Avason..”

„Víg óráink Faludy Györggyel a miskolci történelmi Avason..”

…címmel meghívó érkezett Szarka Gábor, a Miskolciak  az Avasért Alapítvány elnökének aláírásával.

Mint írja, 2005-ben Faludy György kedves vendégünk volt a Miskolci Történelmi Avason, és ha élne, akkor 2010. szeptember 22.-én lenne  100.-éves.
Jó néhányan összegyűltünk azok közül, akik 2005-ben is  jelen voltak, amikor a költő és hitvese vendége volt Szarka Gábor pincéjének. A költő, már akkor sem volt ifjú, de szellemileg teljesen frissen beszélgetett, emlékezett, mesélt.
Rá emlékeztünk szerdán este. Szarka Gábor mozgalmas életútját ismertette, majd Váradi József Villon verseket és balladákat olvasott fel, amelyeket Faludy fordított. Ezt követően Jenei Lajos fotós, képekben is felidézte  az öt év előtti találkozást. Képek és versek után jöttek a kedves történetek. Szinte mindenki hallott, olvasott valamit a Faludy gazdag életútjáról, s azt megosztotta mindannyiunkkal. Legnagyobb derültséget most is az az öt évvel ezelőtti sztori aratta, amikor a ház ura elmesélte, hogyan kapta ölbe, s vitte föl az emeletre, az akkor már „madárcsontú” költőfejedelmet, aki meghazudtolva termetét, s erőnlétét elcsipegetett egy csülköt, csak úgy beszélgetés közben.

 

Megkóstoltuk a pincegazda borát a pincében, ahol Borsos István szobrászművész rakacai szürke márvány szobrai sorakoznak, s adnak méltó keretet egy-egy ilyen hangulatos rendezvénynek.

Kép és szöveg:-obe-

 


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek