2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
 • Főoldal
 • »
 • Technika
 • »
 • Európai Kutatók Éjszakája: Amikor a tudományos-fantasztikusból elmarad a fantasztikum

Európai Kutatók Éjszakája: Amikor a tudományos-fantasztikusból elmarad a fantasztikum

Sugározzon fel! A mai napon Európa-szerte 200 eseményre kerül sor a hatodik „Európai Kutatók Éjszakája” rendezvénysorozat keretében, amely a tudományos és kutatói életpálya népszerűsítésére irányul. A különböző rendezvényeken 500 000 ember részvételére számítanak. A tervezett események között szerepel egy virtuális ökoszisztémában megrendezett diszkó és laborban indukált házi villám is. Foglalkoznak majd tudományos tényekkel és fikcióval, például a teleportálás és a láthatatlanság lehetőségével. Star Trek és Harry Potter rajongók meglepődve szembesülhetnek azzal, hogy a teleportálás és a hoppanálás nem feltétlenül puszta kitalációk.

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos a következőket mondta: „Az Európai Kutatók Éjszakája több száz, európai kutatásban és innovációban közreműködő zseniális kutató munkáját mutatja be. Az Európai Uniónak a globalizált világban való jövőbeni versenyképességéhez, valamint az Európának égetően szükséges fenntartható fejlődéshez és munkahelyekhez kulcsfontosságú támogatni a kutatást, illetve minél több európai fiatal érdeklődését felkelteni a tudományos életpálya iránt.”

Máire Geoghegan-Quinn a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos így nyilatkozott: „A Kutatók Éjszkája mindenki számára lehetőséget ad arra, hogy megtapasztalja, Európa kutatói miként visznek ihletet és fantáziát a divattól az igazságügyi nyomozásig terjedő területeket érintő fejlesztésébe. Az ilyen típusú rendezvények – sokkal inkább, mint a politikai beszédek – mutatják meg az embereknek, hogy a tudomány igenis számít, hogy a tudomány megváltoztatja mindennapjainkat, és hogy a tudomány szórakoztató.”

Az Európai Kutatók Éjszakája rendezvények látogatói lehetőséget kapnak arra, hogy kézbe vegyenek modern kutatói eszközöket, kutatókkal találkozzanak és lenyűgöző bemutatókon vegyenek részt, amelyek életre keltik a tudomány világát. Több mint 600 múzeum, egyetemi campus és laboratórium nyitja meg kapuit a közönség előtt.

A több száz Európa-szerte megrendezésre kerülő esemény fénypontjai:

 • Olaszország – A Római Planetárium Star Trek és Harry Potter fanatikusokat fogad. A teleportálás és a láthatatlanság mögött rejlő tudományos elvek többé már nem csupán fikció szüleményei. Olasz kutatók kifejtik, hogy jelenleg hol húzódik a határ a tudományos-fantasztikus és a kézzelfogható kutatás között.

 • Lengyelország – A krakkói Természettudományi és Műszaki Egyetem (AGH) természettudósai vihart fejlesztenek egy nagyfeszültségű laborban.

 • Egyesült Királyság – A Londoni Természettudományi Múzeum egy különleges kulisszák mögötti tárlatvezetést kínál. A látogatók valódi mintákat vehetnek majd kézbe, részt vehetnek bemutatókon és kutatókkal folytatott vitákon olyan különböző témakörökben, mint a meteoritok nyomon követésének legújabb technikái, illetve a múzeum nyomozati csoportjának munkája.

 • Németország – Hamburgban a Felix Mendelssohn Szimfonikus Zenekar a természet hangjait és képeit építi be egy egyedülálló zenedarabba, így irányítva a figyelmet a biodiverzitás szépségére. Clemens Malich professzor 80 fiatalból álló zenekart vezényel majd. A zenészek a veszélyeztetett fajok megőrzését kívánják ilyen módon támogatni.

 • Spanyolország – Az I. Juan Carlos Királyi Botanikus Kertben állóvízi baktériumokat használnak elektromos áram fejlesztésére, amellyel egy Händel Vízi zenéjét játszó iPodot aktiválnak majd. Terveznek sci-fivel kapcsolatos témákról (pl. a gépek az emberek ellen) folytatott vitákat is.

 • Belgium – Egy DJ a biodiverzitás segítségével csábít majd a látogatókat a táncparkettre a brüsszeli Palais des Beaux-Arts-ban. A helyszín az Északi-tengerből, Afrika folyóiból és Brüsszel városi területeiről származó fajokból alkotott virtuális ökoszisztéma lesz.

 • Magyarország – Budapesten a fiatalok egy bátor hősnő kalandjait követhetik figyelemmel, aki egy gonosz varázsló ellen kémiai vegyületekkel küzd. A Barabás Villában tánc- és divatbemutató zárja a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány színházi előadását.

 • Franciaország – A besançoni Szépművészeti és Régészeti Múzeum egy futurisztikus forgatókönyv cselekményének helyszíne lesz.

A rendezvények teljes listája alább található.

Előzmények

Az első Európai Kutatók Éjszakáját 2005-ben rendezték meg. Azóta a kezdeményezésben részt vevő országok száma megduplázódott, a közreműködő városok száma pedig tízszeresére nőtt. Tavaly 450 000-en vettek részt az Európai Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat eseményein.

Az Európai Unió az „Emberek” programon keresztül támogatja az Európai Kutatók Éjszakáját. A 2010‑es rendezvény 3,5 millió eurós költségvetéssel rendelkezik.

Az Európai Kutatók Éjszakáját a Kutatási Végrehajtó Ügynökség (REA) irányítja.

A kutatói pályafutás fejlesztését a Marie Curie fellépések program támogatja, ennek költségvetése 2011‑ben 772 millió euró lesz.

Linkek

A Kutatók Éjszakájának teljes programja Európában:

http://ec.europa.eu/research/researchersnight/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek