2024. 05. 4. szombat

Mónika, Flórián
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

Pszyché – Hang, fény, képei

Minden művész életében van egy múzsa, egy mentor avagy egy MESTER. Kárászy Szilvia sorsa is ily módon fonódik össze Weöres Sándoréval. Az egykori barátság ösztönözte, hogy Szilvia a maga módján, a művészet rendelkezésére álló eszközeivel állítson emléket Weöres Sándor születésének közelgő 100. évfordulójának.

Psyché, az előadás kódja  –  ZENEROTIKA
Psyché mint a női sorsképlet megtestesítője, aki állandóan lázad a fennálló hagyományokkal és konvenciókkal szemben és egész élete e konvenciók széttörésének kísérletét példázza. A „psyché” szó jelentése a görögben lélek, de mindenképpen a lélek erotikus aspektusát jelenti. Psyché alakja alig képzelhető el Ámor, a szerelem istene nélkül. Tehát Psyché nemcsak lélek, hanem a szerelemtől érintett női lélek. A pszichológiában Pszyché  szimbolizálja a férfiak lelki oldalát, és Erosz, a testi erő és étvágy szimbólumává vált. Továbbá, Psychének jutott az a tisztesség, hogy egy egész tudomány névadója lehetett, jóllehet, tudjuk, hogy a pszyché és az erósz együtt teszi teljessé az emberi természetet.
A nem mindennapi, a művésznő által zeneszínházként definiált koncert célja a klasszikus zenétől  – többek között Purcell, Saint-Saëns, Rachmaninov, Skrjabin alkotásaitól – a dzsesszen és napjaink legújabb zenei irányzatain keresztül beavatni a hallgatót a művész előadói és szerzői világába. A koncerten először lesz hallható a világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő egyedülálló magyar harangjáték legújabb fejlesztése.

Kárászy Szilvia  – Önvallomás

„Szerintem a zene „Isten nyelve” és most engedtessék meg nekem, hogy kissé patetikusan fogalmazzak: bízom benne, hogy adatik számomra annyi idő, hogy mindent, amit emberileg, művészileg, eszmeileg fontosnak tartok, azt sok- sok emberhez, mindenkihez, aki érintett és szüksége van rá, eljuttathatom; művészi katarzist, örömöt, drámát, igazságot hirdetve.”

Bemutatkozás

Kárászy Szilvia a kilencvenes évek óta szerves része a magyar komolyzenei életnek. Sokszínűségét, szerteágazó tehetségét életrajza híven tükrözi.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola elvégzése után nyert ösztöndíjat a freiburgi Staatliche Hochschule für Musik mesterképző szakára, ahol  1990-ben diplomázott. Több éven át Freiburgban, ezt követően Bécsben majd Marokkóban élt és alkotott, bejárta a világ nagy hangversenytermeit. Első lemezfelkérését (Muszorgszkij: Egy kiállítás képei) 1989-ben, még főiskolásként, Németországban kapta.  
1991 fordulópont életében, ekkor kezdett zeneszerzéssel is foglalkozni.
A következő évek sem kevésbé színesek, mint az azt megelőzőek: számtalan koncert és fellépés jellemzi. A kilencvenes évek közepe igen mozgalmas időszak Kárászy Szilvia életében. 1994-ben debütál televíziósként a Leporelló című műsorban. 1995 júniusában a „Zene harangjátékra és kutu wapára” című programjával a
Magyar Főkonzulátus vendége New Yorkban. Ugyanebben az évben jelenik meg Karácsonyi Harangjáték című lemeze illetve ekkor bukkan rá a Frankfurti Zenei Vásáron a páratlan Fazioli zongorára. A különleges hangzásvilágú hangszerrel örökre összeforrt élete. Mi sem bizonyítja jobban, hogy 2001-ben megalapította az I. Fazioli zongorafesztivált, amely öt éven át szerves
része volt a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos programjának. 2000-ben választották a Lions Klubok Magyarországi Szövetségének kulturális elnökévé.
2001 más tekintetben is fontos Kárászy Szilvia életében, ekkor alapította az Aranyharang díjat, amellyel fogyatékos embereket, művészeket díjaznak. A Magyar zene a zongoraoktatásban 1900-2000 című filmjét UNESCO – díjjal tüntetették ki.
2003-ban újabb arcát mutatta meg: megalapította a Magyar Zongora Akadémiát, amely azóta is fiatal komolyzenészek tehetséggondozásával foglalkozik. 2009-ben nyitott meg összművészeti koncertszalonját, a Kárászy Szalont, melynek  létrehozásáért 2010-ben Gundel Művészeti díjjal jutalmazták.  

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek