2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A szociális hozzájárulási adókötelezettség változása 2012. július 1-jétől

A szociális hozzájárulási adókötelezettség változása 2012. július 1-jétől

2012. július 1-jétől egyes megváltozott munkaképességű vállalkozók mentesülnek a szociális hozzájárulási adó meghatározott mértékű fizetési kötelezettsége alól.
2012 elejétől módosult a saját jogú nyugdíjasnak tekinthető személyek köre. A jogszabályi változások folytán már nem tekinthetők nyugdíjasnak azok, akik 2011. december 31-ig korengedményes nyugdíjban, bányásznyugdíjban, szolgálati nyugdíjban részesültek, de nyugdíjuk 2012. január 1-jével átminősült korhatár előtti ellátássá, szolgálati járandósággá, mivel az öregségi nyugdíjkorhatárt még nem érték el. A változás érintette azokat a rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülőket is, akik egészségi állapotuk miatt rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátásra szerezhettek jogosultságot.

Ha az egyéni vállalkozó, vagy társas vállalkozó 2012. január 1-jétől már nem minősül saját jogú nyugdíjasnak és más helyen foglalkoztatási jogviszonyban nem áll, szociális hozzájárulási adó kötelezettségét a főfoglalkozású vállalkozókra irányadó szabályok szerint kell teljesítenie.

A 2012. július 1-jétől hatályos új rendelkezések szerint viszont az egyéni vállalkozót, a saját maga után fizetendő adóból, a közkereseti társaságot, betéti társaságot, a korlátolt felelősségű társaságot, a közös vállalatot, az egyesülést, az európai gazdasági egyesülést, a szabadalmi ügyvivői irodát, a szabadalmi ügyvivői társaságot, az ügyvédi irodát, a közjegyzői irodát, a végrehajtói irodát, az egyéni céget a tagjára tekintettel fizetendő adóból legfeljebb a minimálbér kétszeresének huszonhét százalékáig adókedvezmény illeti meg.

Ez azt jelenti, hogy a fenti változásokkal érintett adózóknak azon jövedelmük után, mely nem haladja meg a minimálbér kétszeresét, nincs szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettségük.

A kedvezmény azon egyéni vállalkozók és (társasági, irodai stb.) tagok után érvényesíthető, akik 2011. december 31-én I., II., III., csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra voltak jogosultak és jelenleg rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesülnek.

A kedvezmény érvényesíthető akkor is, ha az egyéni vállalkozó, illetve a tag rokkantsági ellátásban részesül és egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése szerint 50 százalékos, vagy kisebb mértékű.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal internetes honlapján a szociális hozzájárulási adóról benyújtandó 58-as, és a 08-as bevallások aktuális verziója már alkalmas a kedvezmény feltüntetésére, természetesen csak a júliusi és az azt követő bevallási időszakok vonatkozásában.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek