2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

GrafiTri Miskolcon

Jubileumi, XXV. Miskolci Grafikai Triennálét rendezi meg a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum. Az öt tárlatot felvonultató kiállítás-sorozatot június 11-én nyitjuk meg az érdeklődő közönség előtt.

 

A Miskolci Grafikai Triennále hazánk kortárs sokszorosító grafikai művészetének legnagyobb seregszemléje. Miskolcról indult el hódító útjára és vált az eltelt évek során a magyar képzőművészeti élet rangos, a grafikus szakma megbecsült eseményévé.

A grafikai biennálék – 2008-tól triennále – sorozata 1961-ben indult el Miskolcon Feledy Gyula szervező tevékenysége nyomán. A művész jelentős szerepet töltött be a magyar grafika megújításában, a miskolci képzőművészeti élet felpezsdítésében, a szellemi műhely megteremtésében. Kondor Béla, Rékassy Csaba, Lenkey Zoltán, Würtz Ádám és a többi jeles grafikus kapcsolódása kitüntetett hellyé tette Miskolcot. Talán nem véletlen, hogy a művészetpártolók a „grafika fővárosaként” emlegetik Miskolcot.

Az idei Triennále egyfelől folytatja a félévszázados hagyományt; a szabad beadásos kiállítás áttekintést ad a szakma helyzetéről. Ugyanakkor a meghívásos kiállításon néhány markáns új tendenciára, elsősorban az ábrázolás problémájának újra és újfajta módon aktuálissá váló kérdésére hívja fel a figyelmet.

A kísérő kiállítások bemutatják a három évvel ezelőtti nagydíjast, Rácmolnár Sándort, áttekintik a Grafikai Biennále félévszázados történetét, és Petneki Áron gyűjteménye révén újra ízelítőt adunk a grafika történetéből.

 

 

Megnyitó ideje, helye:

2011. június 11. szombat, 11 óra – Művészetek Háza, Miskolc

Köszöntőt mond:

Pfliegler Péter Miskolc alpolgármestere

 

GrafiTri – XXV. Miskolci Grafikai Triennále

2011. június 11 – szeptember 24.

 

 

XXV. Miskolci Grafikai Triennále

Miskolci Galéria – Rákóczi-ház (Rákóczi u. 2.)

Nyitva tartás: 2011. szeptember 24-ig, keddtől szombatig 10-18 óráig

Rendezte: Bán András, Madarász Györgyi, Urbán Tibor

 

A XXV. Grafikai Triennále felhívását a hagyományoknak megfelelően hirdettük meg az alábbi négy kategóriában:

1. Klasszikus grafikai technikák (Hagyományos sokszorosító grafikai eljárással – magasnyomás, mélynyomás, síknyomás – készült alkotások),

2. Elektrografika / Computer grafika (Elektromos átvitellel és számítógéppel készült nyomatok),

3. Kísérleti grafika (A grafika kifejezési tartományát és használatának művészi lehetőségeit tovább szélesítő alkotások),

4. Művészkönyv (Olyan sokszorosítási technikával készült grafikai alkotás, amely formájában, tartalmában a könyvkultúra köréhez tartozik, és amely a műfaj szabályai szerint van aláírva.).

 

A szakmai zsűri elé 277 művész 655 munkája került, ebből 187 munka került a falakra 126 kiállító művésztől. A törzskiállítás hagyományosan az előző triennále óta eltelt időből fogad be alkotásokat, így a tárlat a 2008 és 2011 között készült grafikai keresztmetszet tárja a közönség elé. Az alkotások díjazására 11 díjalapítót nyertünk meg, melyről 2011. június 7-én született döntés.

 

Mimetikus szerkezetek

Miskolci Galéria – Rákóczi-ház (Rákóczi u. 2.)

Nyitva tartás: 2011. szeptember 24-ig, keddtől szombatig 10-18 óráig

Kurátor: Bán András, Bódi Kinga

 

A 2011-es GrafiTri Mimetikus szerkezetek című kiállítása nem kisebb feladatra vállalkozott, mint a sokszorosítás/sokszorozás/multiplikálás komplex fogalmának 21. századi újradefiniálására, újbóli áttekintésére a kortárs magyar képzőművészet viszonyrendszerében. A tárlat teljes mértékben kérdés- és problémafelvetésnek tekintendő. Mi a szerepe és jelentősége ma a sokszorosításnak és a sokszorozásnak a kortárs magyar képzőművészetben? Milyen inspirációkat kínálnak a tradicionális technikák és az intermediális eszközök a multiplikálás területén? A puszta technikai sokszorosításon túl milyen módon van még jelen, hol érhető még (elméleti síkon) tetten a kortárs képzőművészetben a multiplikálás fogalma? Nem volt cél a téma teljes körüljárása, inkább egy új, talán eltérő, tágabb horizontú nézőpont felvillantására törekedtünk.

 

Rácmolnár Sándor, a XXIV. Miskolci Grafikai Triennále nagydíjasának kamara-kiállítása

Miskolci Galéria – Rákóczi-ház (Rákóczi u. 2.)

Nyitva tartás: 2011. szeptember 24-ig, keddtől szombatig 10-18 óráig

 

2008-ban a XXIV. Miskolci Grafikai Triennálén Rácmolnár Sándor kapta a nagydíjat. A hagyományoknak megfelelően idén önálló kiállítással jelentkezik a kamara-teremben, ahol a szokásostól eltérő módon mutatja be az elmúlt három évben készített munkáit. Elmondása szerint az ötletet az adta, hogy 2009 novemberében részt vett a Millenáris Teátrum galériájában megrendezett „… hogy a fal adja a másikat!” című falmatrica kiállításon. Ezen a kiállításon a puszta belsőépítészeti díszítő funkciónak a képzőművészettel való összekapcsolása volt a kurátori szándék.

Jelen kiállításon a különböző korok, stílusok jeleit és formáit használó számítógépes karakterkészletekből, ún. dingbatsokból felépített „magánmitológia” a nagy méretek által új dimenziót kap, visszaidézve a különböző ősi, archaikus kultúrák jeleinek, vizuális emléktöredékeinek és korunk graffiti elemeinek eredeti léptékét is. Mivel ezek a burjánzó motívumok vertikálisan is kilépnek a szokásos méretekből, a látogató olyan térbe kerül, ahol a motívumok szinte dzsungelszerűen veszik körül, így gyakorolva intenzívebb hatást. Ez a szövevény lehetőséget ad arra, hogy a nézőnek ne „kelljen” odamennie minden egyes képhez, megszakítva ezzel a folyamatos befogadási élményt. Ezáltal közelebb is kerülhet magához a képzőművészethez, kiemelve magát a hagyományos, kicsit távolságtartó látogatói szerepből.

 

A Miskolci Grafikai Biennále nagydíjasai (1961-2008)

Miskolci Galéria – Petró-ház (Hunyadi u. 12.)

Nyitva tartás: 2011. szeptember 23-ig, hétfőtől csütörtökig 8-16 óráig, pénteken 8-14 óráig

Kurátor: Dobrik István, Hajdú Ildikó

 

A XXV. jubileumi Miskolci Grafikai Triennále apropóján vesszük sorra a Petró-házban az elmúlt 50 év nagydíjasait. Mindenki egy-egy munkával szerepel a kiállításon, mely a galéria saját gyűjteménye mellett a Herman Ottó Múzeum anyagára is támaszkodik. Többek között Kondor Béla (1963), Feledy Gyula (1965), Csohány Kálmán (1967), Würtz Ádám (1971), Lenkey Zoltán (1973) vagy Pásztor Gábor (1989), Baranyay András (2000), Madácsy István (2006) munkája látható.

 

Képpé tenni – A grafika funkcióváltozásai VI.

Miskolci Galéria – Feledy-ház (Deák tér 3.)

Nyitva tartás: 2011. szeptember 23-ig, keddtől péntekig 10-16 óráig

Kurátor: Petneki Áron

A Miskolci Grafikai Triennálék 2000 óta hagyományos kísérő kiállítása Petneki Áron saját gyűjteményéből válogató, A grafika funkcióváltozásai címet viselő grafikatörténeti sorozata. Mostani kiállítás nem az alkotások időrendje, vagy stílusok, iskolák mentén szerveződik. A tárlat két terme egyetlen ívet fog át: a fogalmak leírásában, a képpé válásban hogyan indulunk el a szótól a képig, vagyis a művészi ábrázolásig, a szobrászat és a festészet, ill. a grafika emblematikus ábrázolásáig. E két végpont között az egyes részek előbb az elvont fogalmak hagyományos megszemélyesítését követik, majd a különféle korszakok és idősíkok – múlt, jelen és jövő – megjelenítését láthatjuk, ezen belül olyan absztrakciókat is, amelyeket a reneszánsz és a barokk még nem ismert.

Hogy a szöveg és kép viszonya, kapcsolata miért fontos a grafika szempontjából, elég csak arra gondolnunk, hogy a grafika áll – nem kis mértékben az illusztrálás művészete okán – a legközelebb a szövegekhez, és a sokszorozás adottsága egyenrangúvá teszi a nyomtatott könyv közlési lehetőségeihez.

Megnyitja:

Bátor Tamás operaénekes, a Miskolci Operafesztivál Nkft. ügyvezető igazgatója

 

Közreműködik:

Flach Antal (zongora), Schultz Tamás (nagybőgő), Veczán Emese (csello)

a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola vonószenekara

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek