2024. 04. 28. vasárnap

Valéria
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Gazdag 190. évadot zárt a Miskolci Nemzeti színház

Jókedvű, hangulatos évadzáróval búcsúzott ma a Miskolci nemzeti Színház társulata, dolgozói az elmúlt évadtól, amely  nem mindig volt felhőtlen, de egy tagadhatatlan, rendkívül sikeres és szerethető volt.

Kiss Csaba igazgató, – ahogy ezt tőle megszokhattuk – humorral, sok apró történettel vezette végig a társulati ülést, s gyakran azt érezték a meghívottak, hogy egy jól megrendezett produkció részei most is.

A művészeti tanács tagjai közül Szőcs Artúr így  sommázta évadot: „a világ végére is elmennék veletek”. Már az új évadra tervezve közölte,hogy a Rigoletto és Robin Hood lesz az övé,s ez utóbbiból idézve, dalra fakadva, énekelve felsorolta azokat a színészeket, akikkel együtt dolgozhatott.

Rusznyák Gábor
szintén megköszönte az éves munkát mindenkinek. Emlékeztetett, tavaly arról számolhatott be, hogy az egyik előadás bemutatóján párjánál megindult a szülés – akkor az első gyermeknek örülhettek, ebben az évadban pedig a második gyermekük is a  világra jött.

Keszég Lászlótól szintén köszönetet kapott a társulat, és Szabó Máté, – aki betegsége miatt nem lehetett jelen az évadzárón, de videóüzenetében -is megköszönte a most záruló évadban végzett munkát.

Béres Attila, aki egy főpróbát halasztott el délutánra, mert úgy érezte, itt kell lennie. „Sok minden történt az idén velünk”, de „ez a hajó, bármilyen viharba is került, úgy tudott továbbmenni, hogy az emberek az összetartozás érzését saját bőrükön is megtapasztalhatták”.
” Kevés ilyen hajó van, -mondta – s bár sok bárkán, cirkálón jártam, sőt évekig voltam első tiszt is egy zenés hadihajón, de azokon nem fújt a szél. Itt fúj, megy a hajó, és ha lesznek is zátonyok, ez a csapat azon túl tud menni.

A művészeti tanács tagjai személyre szóló ajándékokat kaptak Kiss Csabától, aki azután azt mondta:

– Úgy érzem, hogy egy kultúrára nagyon-nagyon szomjas városban dolgozunk, ahol hihetetlen kíváncsiság, nem csillapuló lelkesedés és figyelem övezi a színházat.
Az öröm mellett azonban szólni kell arról is – tette hozzá a miskolci nemzeti vezetője –, hogy „komoly konfliktusokon vagyunk túl”, ezt az időszakot azonban „felnőtt módon vészeltük át”, „lezártuk”, „rendet és békét tettünk önmagunkban”.

A számok magukért beszélnek

 Rekordot döntött a Miskolci Nemzeti Színház a 190. évadban. A vendégszereplésekkel együtt összesen 610 előadást játszott a társulat, melyből a Déryné utcai játszóhelyeken 583 színházi estén vehettek részt a nézők. A Színek Évada hű maradt nevéhez, számos szakmai- és közönségsiker fűződik a jubileumi évadhoz, a sokszínű kínálatból mindenki megtalálhatta a hozzá közel álló műfajt. Zenés előadásaink között musical, operett és opera is szerepelt, műsorra tűztünk komédiákat, drámákat, színműveket, a Miskolci Balettnek három bemutatója is volt és a gyermekeknek, ifjúságnak szóló előadásokból sem volt hiány.

Színes és sikeres évadot tudhatunk magunk mögött, melyet az is bizonyít, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozón két előadásunk, A tanítónő és a Woyzeck is szerepel, valamint  Don Giovanni előadásunk nyerte a Primavera’14 Fesztivál fődíját, így mi képviseljük Magyarországot Pilsenben 2015-ben, Európa Kulturális Fővárosában.
A 2013-2014-as évadban a vendég- és tantermi előadásokat is beleértve összesen 610 alkalommal láthatta a közönség a Miskolci Nemzeti Színház valamelyik produkcióját, melyből a színház székhelyén 583 előadást tartottunk, ezeken összesen 130.534 néző tisztelt meg bennünket. Ilyen magas előadásszámra korábban nem akadt példa.
Az elmúlt évadban folytattuk azokat a programsorozatokat is, amelyek sikeresek voltak, és újakat is elindítottunk.

Az évad drámája idén Weöres Sándor A holdbeli csónakosa volt, Az évad szerzőjeként Tasnádi István mutatkozott be, több előadását is láthatta a közönség.

Idén is megrendeztük mindkét nemzetközi fesztiválunkat: a Színművészeti Egyetemek nemzetközi találkozóját, a SZEM Fesztivált, és a határon túli művészek találkozóját, a Határtalan Napok összművészeti fesztivált.

Új arculatot kapott a játék/szín, ahol idén valódi elmélyült műhelymunka, és egyéb, a közönség felé nyitó, beavató jellegű program jöhetett létre. Saját repertoárral, személyes találkozásra lehetőséget adó, a hagyományostól eltérő színházi nyelven létrejövő előadásokkal újult meg. Számos sorozatot indítottunk el, amelyek végigkísérték az évadot, és stabil nézőtáboruk alakult ki.

Ebben az évadban is szerveztünk egész napos rendezvényeket, melyek során kiléptünk a színházépület hagyományos teréből, és meglepő utcai akciókkal, a közvetlen találkozást segítő programokkal vártuk nézőinket. Ilyen volt a színház 190. születésnapja szeptemberben, a Diótörő-ünnep decemberben, és Shakespeare 450. születésnapja tiszteletére rendezett ünnepség áprilisban, melynek különlegessége a város új látványosságának, az óriásmozaiknak az elkészítése volt.

A helyi iskolákkal való szoros együttműködésünk is folytatódott. A Színház és Világ program keretében a művészeti iskolák számos akciónkban való tevékeny részvétele, a diákszínjátszó versenyek, a program keretén belül létrejövő előadások (Kokainfutár, Cyber Cyrano), a rendszeres színházbejárások, szinte napi kapcsolatot teremtettek a diáksággal. Egyebek mellett erre a jó kapcsolatra épül a jövő évad programsorozata, a Shakespeare drámák „örökbefogadása” is.

A következő évad Shakespeare születésének 450. évfordulójának jegyében zajlik, így az első nagyszínházi bemutató a IV. Henrik című Erzsébet-kori királydrámája lesz októberben. Ekkor lesz a már színpadra állított Víg özvegy őszi premierje is. Novemberben Verdi egyik legismertebb operája, a Rigoletto, decemberben László Miklós finom humorú vígjátéka az Illatszertár kerül színre. Februárba Móricz Zsigmond azonos című regénye alapján az Erdélyt mutatjuk be.

A Kamaraszínház is bővelkedik premierekben, szeptemberben a Hamupipőke mesebalett, októberben a Tóték és Az eltört korsó, decemberben az évad szerzőjének, Pintér Bélának és Darvas Benedeknek a Parasztopera című műve kerül bemutatásra, a Robin Hood című zenés játékot pedig 2015 februárjában láthatja a közönség.

Az évadzáró társulati ülésen átadott díjak is tükrözik, milyen sokan dolgoztak közösen a színház sikereiért.

A díjazottak:

Üzemeltetés                    Homovics András
Műhelyház                    Bredács Anita
Szabótár                    Kocsisné Siráky Anita
Díszítők                    Bodnár István Zsolt
Hangtár                    Nagy Sándor
Világosítók                    Pepich Zoltán
Kellékes                    Osztermann Ferenc
Öltöztető                    Madzin Ágnes
Fodrász                    Hudákné Imréné
Tárvezetők                    Kocsis Attila
Backstage                    Orehovszky Zsófia
Gazdasági Hivatal                   Csontos Nándorné
Művészeti ügykezelés            Králik Mónika
Pályakezdő díj                Cseh Dávid

Év hangja (Ferenczi Anett emlékére)    Kolozsi Balázs
Zenekar                     Fogarasi Tamás
Miskolci Balett                Papp Bálint
               
A 190. évad legjobb színésze a TVK támogatásával        Görög László
       

A Kilátó-díjas   az idén Rusznák András lett, akinek Kriza Ákos polgármester adta át a díjat, amelyet 44 tagja szavazott meg a társulatnak.
       

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…