2024. 05. 21. kedd

Konstantin
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF

Folkbeats ‘Ahol a szívem dobban’

Februártól – szombatonként, déltől -hajnalig, koncertek,partik, Mediawave filmklub,tehetségkutató,vásár!

A Magyar tehetségkutatás sűrű erdejében

Mindaz, ami a kultúrából a velünk élő rész, vagyis ami a mindennapjainkat is átszövi, így vagy úgy propagálva van a legkülönbözőbb módokon az egyszerű szociális érintkezéstől a médiáig. A népi kultúra, azon belül a népzene is megkapja a maga felületeit a modern világban, még ha sokszor nem is olyan minőségben és mértékben, mint azt a benne és érte munkálkodók szeretnék.

Az ilyen irányú nevelésben jelentős eredmények mutathatók fel, egyre több igen képzett fiatal zenész kerül ki táncházas körökből, és hangszeres meseterek keze alól. Az ifjú muzsikusok egy része az autentikus népzenében, míg mások a folkban gyökerező világzenében találják meg az önkifejezés lehetőségeit, vagy akár hivatásukat.

A nehezebb szakasz a fiatalok pályára állításával, és még inkább megtartásával kezdődik.

A sok-sok tehetség, akik mind reménykedve kutatják a lehetőségeiket, hisznek és bizakodnak, hogy kemény munkájukkal a közönség megismeri őket, és ezáltal megragadhatnak műfajuk élvonalában.  
Összességében kevésnek mondható kivételtől eltekintve eltűnnek a süllyesztőben! 

A Folkbeats szervezői, a tehetségkutatók világában eddig példátlan kezdeményezéssel álltak elő. Programsorozatuk mind a fődíj mind az utógondozás szempontjából egyedülálló, és a maga komplexitásában rendhagyó módon hosszú távú bemutatkozási lehetőséget ad gyakorlatilag minden nevezőnek.  

Fődíjuk mindkét kategória győztesének egy minimum kéthetesre tervezett észak-amerikai turné a sommerset-i Centrum Management Ltd. szervezésében. 
A Centrum Management ezentúl többéves management szerződést köt velük.

Averseny gyakorlatilag alternative szeretne lenni a kereskedelmi tévék által produkált úgynevezett tehetségkutató-sztárcsináló programok ellenében.

A csábító fődíj felhívásra közel száz magyar népzenei és világzenei együttes jelentkezett az egész országból, sőt a környező magyarlakta részekről is. Ez jól példázza a jelentkező igényt a nemzetközi piacra való kitörésre. A magyar zene nincsen könnyű helyzetben.

A Folkbeats a sorozatot hagyományteremtőnek szánja s a szervezők rendszeresen meg kívánják rendezni ezt a különleges versenysorozatot, mely a győztesek májusi  kihirdetése után tovább bonyolódik regionális szinten.

A Folkbeats nyári fesztiválzáró és ingyenes nép és világzenei kempinget, dzsemborit szervez Bács-kiskun megyében. A Médiawave Fesztivállal fúzionálva Vas megyében szintén megjelenik. 2011 őszén a második helyezetteknek járó debütáló albumok kapcsán országos klubturnéra kerül sor Magyarország nagyobb vidéki városaiban. Szeptemberben az Erdőbénye Pásztortüzek fesztiváljának programjait szinesítik. A Folkbeats szerves része az utógondozás.

Nem véletlen tehát, hogy a program mellé nívós szakmai szervezetek tették le névjegyüket.A Liszt Ferenc Zeneakadémia Népzene Tanszéke partnerség keretein belül zsűritagot delegált a Folkbeatsbe csakúgy, mint a Hagyományok Háza, amely különdíjként 50 óra stúdióidőt is felajánlott a népzenei kategória legjobbjainak. A Duna Televízió, a Folkbeats fő médiapartnere , ahol a sorozat kiírása hivatalosan a kezdetét vette 2010 június 25.-én rendszeresen beszámol a verseny alakulásáról. így a jelen nem lévők is időről időre betekintést nyerhetnek a verseny alakulásába.

Az élő döntők jelentik természetesen az izgalmak fokozódását. A Folkbeats a jelentkezési (2010 december 1) és az előválogatási időszak után nagyobb sebességfokozatra kapcsol. Január 5.-én Marton László (újságíró, Sziget Fesztivál Világzenei nagyszínpad főszervező és Folkbeats zsűritag) kihirdette azt a kategóriánként 15-15 előadót, akik a zsűri szavazatai alapján a februárban induló döntők ben megméretkezhetnek, január 15.-én a Port.hu-n pedig végetért a közönségszavazás és a közönség  további  5-5 előadót szavazott be.

Február 5.-én indul az élő verseny. A szervezők a kilenc döntőre a Budapesti Fáklya klubban rendezkednek be. Minden alkalom egy-egy vásárral, filmklubbal, táncházzal, partikkal és neves előadók koncertjeivel szinesitett fesztivál.

A program:

5. Nyitókoncert Csík Zenekar vendég Ferenczi Gyuri, utána Berka együttes,táncház.

A koncerten új szerzemények, Cd sorsolás a jegyvásárlók között!

délután:népzenei elődöntő Mediawave filmklub, vásár

12. Holdviola (világzenei nyitó)
utána a Szinva-völgyi Néptáncműhely táncosainak táncháza

délután:népzenei elődöntő

19. Kerekes Band, Barbaro, Balkán Folkbeats party(dj.Draganoise, Bosznia)

délután: világzenei elődöntő, Mediawave filmklub, vásár

26. Folkbeats Farsang: Parno Graszt (lemezbemutató),Goulasch Exotica, party, Dj.Suefo, Q The Physicist

délután: világzenei elődöntő Mediawave filmklub, vásár

március 5. Global Beats

Airtist (biodynamic trance project), Hypernomad Live Essence, party

http://folkbeats.hu/elo_rendezvenyek.html

FolkBEATS zsűri kemény magja: 
Marton László Távolodó újságíró (Sziget világzenei nagyszínpad), 
Árendás Péter (a Zeneakadémia Népzene Tanszéke képviseletében)
Mohácsy Albert (a Hagyományok Háza képviseletében)
Krulik Zoltán (zenész, szerző, Makám)

Eredics Gábor

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…