2024. 05. 17. péntek

Paszkál
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF
Elhunyt Melis György operaénekes

Elhunyt Melis György operaénekes

Elhunyt Melis György operaénekesElhunyt Melis György operaénekes, a magyar operajátszás egyik legnagyobb alakja; a Kossuth-díjas művészt, a Magyar Állami Operaház örökös tagját 86 esztendősen, péntek hajnalban érte a halál – tájékoztatta Várkonyi Judit, a Magyar Állami Operaház megbízott sajtófőnöke az MTI-t. Melis György dalszínházi tagságának 60. évfordulója tiszteletére három héttel ezelőtt rendeztek ünnepséget a Magyar Állami Operaházban; a gyengélkedő művész ezen már nem tudott részt venni. Az operaénekes alakításaihoz fűződött a ház történetének csaknem fele: 68 szerepet énekelt el, köztük a Kékszakállú herceget, Háry Jánost, Falstaffot, Gianni Schicchit, Don Giovannit és a Bánk bán Tiborcát.

A művész a Szarvas melletti Csipkár-tanyán született 1923. július 2-án egy hétgyermekes szlovák paraszti család legifjabb tagjaként. Négyéves koráig csak „tótul” beszélt, magyarul csak iskolái megkezdése előtt tanult meg, méghozzá nem is akárhogyan: ő az egyetlen Kazinczy-díjas magyar énekes. Énekelni a helyi evangélikus gyülekezet lelkészének biztatására kezdett, s ő szerzett anyagi támogatást is tanulmányaihoz. Jelentkezett a műszaki egyetem építészmérnöki szakára, de végül a zene mellett döntött.

Melis 1945-től 1951-ig a Zeneakadémián Rosti Anna, Molnár Imre, Révhegyi Ferencné és Sallay Józsa növendéke volt. 1949-től az Operaház magánénekese, Bizet Carmenjének Morales szerepében mutatkozott be.

Melis Györgyöt 1962-ben Kossuth-díjjal, 1954-ben, 1959-ben és 1973-ban Liszt Ferenc-díjjal, 1986-ban Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal tüntették ki, 1967-ben kiváló művészi elismerést vett át. 1989 óta a Magyar Állami Operaház örökös tagja, 2003 óta mesterművésze. Életútja elismeréseként ugyanabban az évben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést vehette át, 2008-ban Prima-díjban részesült. Ő maga is alapított díjat: a Melis György-emlékplakettel a legszebb, legtisztább magyar kiejtésű énekest jutalmazzák.

Melis Györgyöt a Magyar Állami Operaház és az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyaránt saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek