2024. 05. 1. szerda

Fülöp, Jakab
1 EUR 391 HUF
1 GBP 457 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Egymillió látogatót vár Pécs 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa programra
Egymillió látogatót vár Pécs 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa programra

Egymillió látogatót vár Pécs 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa programra

Egymillió látogatót vár Pécs 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa programraEgymillió látogató érkezése várható Pécsre 2010-ben – jelentette ki a Pécs2010 Menedzsmentközpont ügyvezető igazgatója az MTI-nek annak kapcsán, hogy napokon belül hivatalosan is kezdetét veszi az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program a baranyai megyeszékelyen. Ruzsa Csaba elmondta: összesen 350 kulturális programmal számolnak 2010-ben Pécsett és a környező településeken, ezt mintegy 100 civil, és további 80-100 regionális társprogram egészíti ki. Az ügyvezető újdonságként szólt a tehetségkutató Fringe fesztiválról, amelyet áprilisban tartanak Pécsett, és a májusi Europe Maniáról, ami egy diplomáciai testületek bevonásával szervezett hosszú hétvége könnyűzenei és színházi programokkal.

Szintén újnak számít a PánBalkán Art Piknik, amelynek során 8-10 ország képzőművészei használt zongorákat alakítanak át. Az így létrejött alkotások augusztus végén kikerülnek Pécs köztereire, az arra járók pedig zongoraleckéket vehetnek szakemberektől, egyszerre találkozva a művészet két ágával is.

Az EKF pontos programsorát időpontokra és helyszínekre lebontva tartalmazó projektkönyv is már teljes formátumában elérhető a honlapon, nyomdai gyártása magyarul és angolul is folyamatban van. Ezt egy kis, akár zsebben is hordható formátumú négyhavi füzet követi, amelybe az addig pontosított részek is bekerülnek már – közölte az ügyvezető igazgató.

Az EKF nagyberuházásairól Ruzsa kiemelte: a Regionális Könyvtár és Tudásközpont tavaly decemberben elérte legmagasabb pontját, itt megtartották a bokrétaünnepséget. Véleménye szerint tartható a beruházás 2010 június 10-i határideje, vagy akár egy korábbi is, ha az időjárás engedi. A Zsolnay Kulturális Negyed, a Múzeum utca és a Nagy Kiállítótér esetében a kivitelezők tartják a terv szerinti ütemet, és a konferenciaközpont esetében sem forog veszélyben a 2010 őszére tervezett átadás annak ellenére, hogy a kivitelező bő három hónap türelmi időt kért. ”Egyáltalán nem számolunk azzal, hogy 2010 novemberében-decemberében ne lennének itt koncertek” – tette hozzá.

A Magyar Televízió közvetíti a január 10-i nyitóünnepséget, amely a város kulturális történelmét napjainkig felelevenítő grandiózus show lesz.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek

Nem létező áru
Több mint harmincmillió forint kárt okoztak azok a hamis termékek, amiket a legális áruk között találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési I…