2024. 05. 17. péntek

Paszkál
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF

Csillebérci üzenet: derékfájásra egy tánclépés

A porckopás, a derékfájás, az ízületi fájdalmak a leggyakoribb egészségügyi problémának számítanak a 60 év fölöttiek körében. Sokan nem is gondolnák, hogy ezek a gyógyíthatatlan betegségek milyen jól karbantarthatóak rendszeres mozgással, így például a kifejezetten idősek számára kialakított szeniortánccal.

Szeptember 9-én nagy sikerrel zajlott Csillebércen egy szeniortánc-találkozó, amelyre több száz nyugdíjas érkezett az ország minden tájáról.
A felnőttek kétharmada már biztosan találkozott valamilyen mozgásszervi megbetegedéssel, az idősebbek körében pedig ezek számítanak a leggyakoribb egészségügyi problémának. Sajnos a tudomány mai állása szerint ezek nem gyógyíthatóak, de helyileg ható fájdalomcsillapító krémekkel, rendszeres testmozgással, gyógytornával a betegek állapota jelentősen javítható. Minden bizonnyal ezért egyre népszerűbb a magyar nyugdíjasok körében is a szeniortánc, ami szórakoztató, jó kedvre derítő testmozgás és mindemellett felér egy gyógytornával. Legutóbb Csillebércen gyűltek össze a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetségének tagjai, hogy közösen egy szeniortánc-találkozón hódolhassanak ennek az új irányzatnak. A NYOSZ célja egyébként az egészségügyi edukálás, illetve hogy minél több nyugdíjas korú ember megismerhesse ezt a mozgásformát. Fontos lenne elérni, hogy a nyugdíjasok ne nyúljanak rögtön a pirulákhoz, ha fáj valamelyikük, hanem helyileg ható fájdalomcsillapító krémekkel kombinálva inkább mozgassák át a fájó tagokat. Ez ugyanis jóval kíméletesebb és hatékonyabb módszer a test karbantartásához!
A szeniortánc Németországból indult hódító útjára több, mint 40 évvel ezelőtt, amikor Ilse Tutt táncpedagógus kidolgozta az első szeniortánc-koreográfiákat. Az új táncforma – jótékony testi és lelki hatásai nyomán – gyorsan elterjedt a más nyugat-európai országokban is. Ma már Ausztriában, Németországban, Norvégiában több ezer szeniortánc klub működik, amelyeket a Szeniortánc Világszövetség fog össze.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek