2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Az olasz Pietro Masturzo nyerte a World Press Photo fődíját
Az olasz Pietro Masturzo nyerte a World Press Photo fődíját

Az olasz Pietro Masturzo nyerte a World Press Photo fődíját

Az olasz Pietro Masturzo nyerte a World Press Photo fődíjátAz olasz Pietro Masturzo fényképe nyerte a World Press Photo legjobb 2009-es sajtófotójáért járó fődíjat – jelentették be pénteken Amszterdamban. A képen teheráni háztetőn kiabáló, tiltakozó nők láthatók. A fődíjas fotó június 24-én, a vitatott kimenetelű iráni elnökválasztás utáni tiltakozáshullám idején készült. Természetfotó kategóriában Magyarország színeiben Szentpéteri L. József, a National Geographic számára Joe Petersburger néven Pécsen és környékén működő természetfotós elsődíjas lett Vadászó jégmadár című képével. A legjobb helyszíni eseményfotót az ausztrál Adam Ferguson készítette Afganisztánban a New York Times mentori programjának keretében.

A eseményfotók sorozatának győztese az argentin Walter Astrada, aki a madagaszkári vérengzések idején fotózott.

Kent Klich svéd fotóriporter egy gázai házbelső felvételével nyerte az általános hírképek kategóriáját, ugyanebben a kategóriában a legjobb sorozatot az olasz Marco Vernaschi, a Pulitzer Intézet fotósa készítette.

A hírfotók legjobb emberábrázolásáért az olasz Michele Borzonit jutalmazták a szrinagári tüntetéseken készült képéért, a legjobb sorozat díját ebben a kategóriában a fődíjat is elnyerő Pietro Masturzo kapta.

A legjobb sporttudósítás kategória első helyezettje Gareth Copley brit fotós lett, aki a PA hírügynökség munkatársaként egy krikettmérkőzésen fényképezett, a legjobb sorozatot az amerikai Donald Miralle jr. készítette az Ironman Világbajnokságon Hawaiin.

A színes sportképek legjobbika a szintén amerikai Robert Gauthier alkotása, a Los Angeles Times munkatársa a Yankees szurkolóiról készült életképpel győzött. A sorozatok legjobbikát Lance Armstrong kerékpárversenyző visszatéréséről az amerikai Elizabeth Kreuz készítette.

A mai témákat feldolgozó képek szekciójának első helyezettje Pierre-Olivier Deschamps, az Agence Vu munkatársa a Champs-Elysées egy részletének fényképével, az amerikai Eugene Richards a Getty Images számára készült, háborús veteránokról szóló riportja a sorozatok közül bizonyult a legjobbnak.

A mindennapi élet kategóriát a német Michael Wolf nyerte a tokiói metrón készült fotójával, a legjobb sorozat díját a perui Gihan Tubbeh nyerte egy autista fiúról készült szériával.

A legjobb szóló portrét a brit Laura Pannack készítette egy anorexiás kamaszlányról a The Guardian hétvégi kiadásába, a holland Roderik Henderson autózókról készített sorozatával győzött.

A művészeti kategória legjobb szólóképe a mali Malick Sidibe alkotása a The New York Timesnek, a legjobb sorozatot a szekcióban a kanadai Kitra Cahana az egyesült államokbéli Új-Mexikóban készítette hippikről.

A természetfotók közül a már említett Joe Petersburger mellett sorozatáért a kanadai Paul Nicklent díjazták a Déli-sarkvidéken a National Geographic számára készült képeivel.

A World Press Photo elnevezésű nemzetközi sajtófotóversenyt 1955-ben alapították, és az itt elnyert kitüntetést a szakma legrangosabb nemzetközi elismerésének tekintik világszerte.

A nyertes sajtófotókat április 23. és június 20. között Amszterdamban mutatják be a nagyközönségnek, majd 45 ország mintegy száz városába viszik el a kiállítást. A nyertes fotók azonban már most megtekinthetők az interneten, a http://www.worldpressphoto.org/ honlapon.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…