2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Menekülnek az EMFESZ ügyfelei?

Mindenféle magyarázat nélkül több ezer gázfogyasztót tart akarata ellenére az EMFESZ Kft. az ügyfélkörében, felrúgva ezzel a jogszabályi előírásokat. A távozni szándékozó ügyfelektől ráadásul pénzügyi biztosítékot követelnek, de az akár százezres nagyságra rúgó számlákat csak kevesen tudják és akarják kifizetni, – tájékoztatta lapunkat Győrösi Pál a TIGÁZ pr. és kommunikációs szóvivője.

A gázpiaci liberalizáció újat hozott a gázfogyasztóknak abban, hogy a gázszolgáltatók ügyfélorientált ajánlatokkal álltak elő. Akadt olyan társaság, amely az árversenyben, míg más cégek inkább a szolgáltatási színvonal növelésében látták az ügyfélszerzés lehetőségét. Az ajánlatok között azonban akadtak félreérthetők is. Az EMFESZ Kft. 8 százalékos árkedvezményről szóló ajánlatáról például rövid idő alatt kiderült, hogy az ígéretekkel ellentétben nem az egész gázszámlára, hanem csak annak bizonyos díjtételeire vonatkozott. Igaz, sok esetben már maga a szolgáltató váltás folyamata sem volt mindennapi. Egy székesfehérvári E-on ügyfél például arról számolt be lapunknak, hogy a gas.hu üzletkötői gázár-támogatással kapcsolatos felmérés „címszó” alatt kopogtattak be a lakásukba, majd a beszélgetés végén megpróbálták észrevétlenül aláíratni velük a szolgáltató váltásra vonatkozó papírokat. A családfő azonban éber volt, így a kényszerű üzlet végül nem köttetett meg. Sokan viszont csak akkor vették észre a trükkös szolgáltató váltást, amikor egy a korábbitól eltérő cégtől kaptak gázszámlát. Ráadásul az így szolgáltatót váltók közül sokan meglepve tapasztalták, hogy a pár száz forintos havi megtakarításuk „ellenértékeként” le kellett mondaniuk az ügyfélszolgálati ügyintézés lehetőségéről. Ez pedig az idősebb korosztály számára problémát jelent, hiszen közülük viszonylag kevesen jártasak az elektronikus ügyintézésben. A kialakult helyzetet ráadásul tetőzte az a botránysorozat, amely az elmúlt hónapokban rendőrségi nyomozásról, a kereskedő cég 1 dollárért történő értékesítéséről és az azzal kapcsolatos pereskedésről szólt. Nem meglepő tehát, hogy menekülnének az ügyfelek az EMFESZ-től, csakhogy ez nem is olyan egyszerű.

– Egy napig sem voltam az EMFESZ ügyfele, ezért is lepett meg idén januárban a levelük, hogy ha maradni akarok a TIGÁZ-nál, akkor pénzügyi biztosítékként fizessek nekik 140.000 Forintot – ismertette érdekes helyzetét T. János miskolci lakos. Az árkedvezményre tett ígéretük korábban engem is érdekelt, de a körülöttük kialakult botrányos helyzet miatt szerencsére még időben visszaléptem!

A kereskedő cég elleni csődeljárás napjainkban egyre valószínűbbnek látszik. Most már csak az a kérdés, hogy mi lesz a sok ezer EMFESZ ügyfél sorsa? Érthető módon közülük egyre kevesebben szeretnék megvárni ennek a bizonytalan helyzetnek a végét, ám menekülni még sem tudnak, mivel a cég szinte lehetetlenné teszi ezt számukra.

– Nem értem hogyan kerülhettünk ilyen helyzetbe – mondja elkeseredetten P. Zoltánné györgytarlói lakos. A TIGÁZ-nál már alá is írtam az új fogyasztói szerződésemet és meghatalmaztam őket, hogy járjanak el az ügyemben. Erre most kaptam egy százezer forintról szóló csekket az EMFESZ-től, hogy különféle jogcímeken ezt fizessem be. Kérdem én, mi történik akkor, ha befizetem ezt az óriási összeget, és esetleg az EMFESZ csődbe megy? Ki fogja akkor megtéríteni a káromat? Úgy érzem, csúnya átverés áldozatai vagyunk.”

Az egyre ingerültebb gázfogyasztókat az sem nyugtatja meg, hogy szolgáltató váltás folyamata a Magyar Energia Hivatal által pontosan szabályozva van, hiszen a jelek szerint ez a gázpiaci szereplők közül nem mindenkit érdekel. Váltani csak akkor lehet, ha a fogyasztónak nincs tartozása a régi szolgáltatója felé. Ennek teljesüléséhez normál esetben az adott gázszolgáltató az ügyintézés közel másfél hónapos időszakára előre becsült számlát küld ügyfelének. A bevett gyakorlat szerint a váltás előtti utolsó napokban azonban még diktálhat mérőállást az ügyfél, így az előre becsült fogyasztási mennyiség és a tényleges gázfelhasználása közötti esetleges különbözet később visszajár neki. Ez a rendszer működőképes. Feltéve, ha a régi szolgáltató időközben csődbe nem megy és fizetésképtelensége miatt a beszedett pénzügyi biztosíték után visszajáró különbözetet nem képes visszafizetni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…