2024. 07. 1. hétfő

Tihamér, Annamária
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Az intrika keresztje

Hatalmas megdöbbenést okozott februárban a katolikus világban, hogy váratlanul lemondott a tisztségét 2005 óta betöltő német pápa, XVI. Benedek. A Vatikán ugyanis mindeközben modernkori története egyik legnagyobb válságát éli: pedofilbotrányok, a vatikáni bank ügyei és kémkedéssel kapcsolatos hírek is szegélyezték az idős egyházfő utolsó hónapjait. Nem csoda hát, hogy mindezek révén előtérbe kerültek a tényleg szinte példátlan lemondás okával kapcsolatos összeesküvéselmélet-gyártások is.

Mindezeknek komoly táptalajt ad az olasz újságíró, a ’Vatileaks-botrány” kirobbantójaként elhíresült Gianluigi Nuzzi, magyar nyelven Őszentsége XVI. Benedek titkos iratai címen megjelent könyve is, mely számos, a Vatikánváros falai között játszódó „sötét” ügyről számol be. Melyek között gazdasági botrányok, teológiai viták, valamint politikai intrikák is szerepelnek.

Bár a híveknek ezt nehéz elfogadniuk, sőt sokszor megérteniük is, a pápai állam éppúgy egy ország, mint bármelyik másik. És mint ilyennek, megvannak a maga belső ügyei – kémkedés, diplomácia és pénzügyek –, melyek ráadásul, mivel komoly kihatással vannak más országokra is, különösen fajsúlyosak is lehetnek annak ellenére is, hogy maga az állam igen kicsi. Ráadásul sokan már csak azért is jobban odafigyelnek rá, mert a római katolikus egyház szerves része történelmünknek és kultúránknak.

Ennek megfelelően a könyv is, mely ennek a titokzatos szervezetnek a legféltettebb rejtélyeibe vezet be minket, érdekes lehet mindazoknak, akik akár spirituális okokból, akár történelmi érdeklődés miatt foglalkoznak ilyen kérdésekkel. Ugyanis alighanem az eredetileg nem a külvilág ezer szemének szánt iratokból lehet a legbiztosabban megismerni ennek a kétezer éves egyháznak az igazi arcát.

Mindazonáltal kijelenthetjük, hogy februárban alighanem „csupán” egy idős, nyolcvanhat éves főpap visszavonulásának lehettünk tanúi. A döntés mögött azonban nyilvánvalóan szerepet játszott az, hogy a meggyengült egészségű Ratzinger már nem érzett magában elég erőt ahhoz, hogy folytassa a rendkívül megerőltető életmódot igénylő pápai feladatok ellátását, főleg olyan kritikus időkben, amikor a Vatikán bástyái több oldalról is düledeznek.

Bár a teljes igazságot alighanem sohasem fogjuk megtudni…

Dicsuk Dániel / CHM

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek