2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A történelem mélyére ásunk – less be a régészek munkájába a Diósgyőri várban

A történelem mélyére ásunk – less be a régészek munkájába a Diósgyőri várban

Október végéig ismét lehetőséget biztosítunk arra, hogy a közönség is megismerje, hogyan zajlik egy ásatás, milyen útja van egy tárgynak az előkerüléstől a kiállításig. Láthatnak pecsétnyomót, középkori pénzérmét és kerámia töredékeket is, amelyet a régészek az egykori Huszárvár területén találtak, ahol jelenleg is folyik a munka. A Látogatóközpont tervezett helyén egy Mátyás korabeli épület falait is feltárták a szakemberek, amelyből egyelőre két helyiség látható.
A várárokból és a Déryné ház előtti területről is érdekes leletek kerültek elő. Ágyúgolyót, ón kannát, Mátyás korabeli cserép töredéket, hajtűt, lakatot, kulcsot is rejtett a föld. Előkerült még egy hosszúkás csonteszköz is, amelynek a nyele különleges férfi ábrázolással díszített. Hogy mire használhatták ezt a középkorban, az még a régészek számára is talány. A föld mélye hamis pénzt is rejtett; az obulusokból több is előkerült. A régi időkben a legkisebb címleteket hamisították. Ezek a pénzérmék voltak a legapróbbak és ha figyelmetlen volt, aki kapta vagy túl sok aprót kellett számolnia, észre sem vette a csalást.
Most ismét lehetőséget biztosítunk arra, hogy előzetes regisztrációt követően, gyermek- és felnőtt csoportok, illetve egyéni látogatók is belessenek az ásatási helyszínre. Szakavatott vezetőnk kb. fél óra alatt végig viszi az érdeklődőket a területen, bemutatja az itt zajló munkát és minden felmerülő kérdésre válaszol. A programot 10 éves kor felett ajánljuk!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek