2024. 08. 1. csütörtök

Boglárka
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A gyermekvállalásról – illetve annak elmaradásáról

A gyermekvállalásról – illetve annak elmaradásáról

Czeizel Endre orvosgenetikus is előadást tartott. A demográfiai válság okai és következményei Magyarországon című miskolci konferencián, melyet a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézete rendezett május 6-án, csütörtökön délelőtt 10 órától a MAB-székházban. Gyermekvállalási tervek és azok megvalósulása; átalakuló párkapcsolatok; a gyermekvállalás értékrendi háttere; családpolitika – egyebek mellett e témák kerülnek górcső alá, melynek fő témakörét a különböző szakmákban tevékenykedő szakértők a maguk tudományterülete felől közelítenek.

A társadalomtudományok széles spektruma mellett az orvostudomány is képviselteti magát, s mindezek a nézőpontok az előadások utáni, délután fél 4-kor kezdődő kerekasztal-beszélgetésen találkoznak majd direktben.

Épp ez vezérelte a szervezőket, minél szélesebb spektrummal, interdiszciplináris fórumon foglalkozni e tényekkel: Magyarországon az 1980-as évek óta csökken a születések száma, ugyanakkor egyre többen halnak meg. Jelenleg a teljes termékenységi arányszám 1,3 (10 nő 13 gyereket szül mindössze), mely adat az egyik legalacsonyabb az unión belül.

A gyermekvállalási kedv ilyen arányú visszaesésének okaira nehéz egyértelmű választ találni, mivel összetett, több területet érintő problémáról van szó. Miért van az például, hogy a felmérések szerint az egyetemista lányok többsége 2-3 gyereket tervez, majd később már csak 1-et vállal?

A diplomás nőket is elérte a munkanélküliség. Bizonytalanságban élnek munkahelyüket illetően, a gyerek már nem fér bele az életükbe. Ugyanakkor hazánkban úgynevezett két lábon álló háztartások vannak, ahol mindkét fél jövedelmére szükség van a biztonságos anyagi léthez vagy éppen a megszokott életszínvonal megtartásához.

Értékrendi válságról is beszélhetünk: elvek szintjén érték még a család, a valóságban azonban már háttérbe szorult – fontosabb a karrier, a boldogulás, az életszínvonal emelése. A vallásosság sem magyarázza önmagában a gyermekvállalást. A hit pedig fontos lenne, a gyermekvállaláshoz optimizmus, pozitív jövőkép kell. Szempontok, tények, okok és következmények napjaink nem csupán hazánkra jellemző tendenciáiról.

A konferencia természetesen nem vázol megoldást, csupán tényeket, számokat, tapasztalatokat tár fel egy mindannyiunkat érintő, meglehetősen összetett problémakörről.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Villámgyors elfogás Ózdon
Még azelőtt elfogtak a rendőrök egy lopással gyanúsítható férfit, mielőtt a sértett észrevette volna, hogy megkárosították. Két ózdi kö…