2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
A Miskolci Galéria és Városi Művészeti Múzeum hírei

A Miskolci Galéria és Városi Művészeti Múzeum hírei

A Miskolci Galéria és Városi Művészeti Múzeum híreiBorgó György Csaba festőművész Jónás merülései című kiállítása nyílik 2010. május 7-én, pénteken délután 5 órakor a Miskolci Galéria Rákóczi-házában. A Munkácsy-díjas művész alkotásait Wehner Tibor művészettörténész nyitja meg, köszöntőt mond Horváth Ottóné a Miskolc Város Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke. „Amit keresek az életben az a mostani időszámításunk szerint ’70-ben eltűnt a rögzített emlékezetből… Azóta senki sem talált a nyomára… Nekem nincs más lehetőségem erre, mint a befelé fordulás módszere, és ennek külső manifesztációja… Színekkel és ecsettel keresni, vagy ellenszegülni… Ez az én sorsom…” (Borgó)

„… egy rendkívül mobil, dinamikus egyéniséggel állunk szemben. Ugyanúgy aktív résztvevője a szentendrei Vajda Lajos Stúdiónak, ahogyan a MAMÜ (Marosvásárhelyi Műhely) vagy a Túlsó Párt csoport működésében is alapvető érdemeket szerzett. Közben a festészet mellé a grafikát, a szobrászati alkotómunkát is serényen felvállalta, nem is szólva textilművészeti vagy installációs tevékenységéről. Persze termékenység ide, sokrétűség oda: Borgónak azért van egy gyökeres, összetéveszthetetlen jelrendszere.

Hogy miféle gyökerességet, állandóságot emlegetek? Ahány szitanyomatot látunk e bemutatón, annyiféle tematikai, formai alternatíva tárul fel előttünk. Egyszerűen nincs két egyforma munkája. És mégis: a figyelmesebb szemlélő előtt-utóbb rájön, itt igazában egy rendszeralkotó, rendszerépítő alkotóval kell megbarátkoznia….” (Szuromi Pál művészeti író)

Május 10-én nyitja kapuit ismét a Színháztörténeti és Színészmúzeum. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium pályázati támogatásának köszönhetően egy teljesen megújult és kibővült múzeum várja a látogatókat.

A földszinten – a korábbi kávézó helyén – ezentúl időszakos kiállításokat rendeznek, ide kerül a jegypénztár és új szolgáltatásként a múzeumi bolt –  színházi tárgyú kiadványokkal, DVD-kel, emléktárgyakkal. Az emeleti kiállítótér továbbra is őrzi az első állandó tárlat szellemiségét és csodált relikviáit, de a kor új múzeumi elvárásaihoz igazodó látvánnyal, interaktív elemekkel várja a látogatókat. Archív felvételekről többek között Bilicsi Tivadar, Bessenyi Ferenc mesél a miskolci színjátszás nagy pillanatairól. Újdonság, hogy a miskolci amatőrszínjátszás emlékezetes együtteseit, helyszíneit is bemutatják.

Játékos órákat tölthetnek el a múzeum falai között a gyerekek: képkirakótól kezdve kifestőkön át a papírszínház készítéséig sokféle kreatív foglalkozáson ismerkedhetnek a színház varázslatos világával.

 

Az ünnepi megnyitó programja:

 

Május 10. hétfő, 15 óra – Miskolci Nemzeti Színház színészbejárója előtt a Déryné-kert

SZANYI BORBÁLA: JÓKAINÉ LABORFALVI RÓZA szobrának avatása

Az egybegyűlteket köszönti: Fedor Vilmos alpolgármester és Halasi Imre színházigazgató

 

15.30 óra – Miskolci Nemzeti Színház, Játékszín

„HÓDOLVÁN THÁLIÁNAK…” – jelentek a miskolci színjátszás történetéből

Az új állandó kiállításának megnyitója a Játékszínben

Az egybegyűlteket köszönti: Fedor Vilmos alpolgármester és Bilicsi Erzsébet rendező

Megnyitja: Halasi Imre színházigazgató

 

Részletek Csorba Piroska: Csalogány c. Dérynéről szóló drámájából

Közreműködnek:

Varga Andrea, Pap Lívia, Kulcsár Imre, Várhegyi Márta, Molnár Anna, Csapó János, Péva Ibolya, Simonfi Adrienn,

Rendező: Seres Ildikó

 

17.15 óra –  Színészmúzeum

A Megszólaló Kezek Alapítvány növendékeinek koncertje

Művészeti vezető: Kékes Zsuzsa

 

18 óra

In memoriam Varga Gyula

A Bál a Savoyban című Ábrahám Pál – operett 1963-as előadásának vetítése

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…