2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
Akadémiai Díjat vett át Dudás Illés

Akadémiai Díjat vett át Dudás Illés

Akadémiai Díjat vett át Dudás Illés Akadémiai Díjat vehetett át a Magyar Tudományos Akadémia 180. közgyűlésén Dudás Illés, a Miskolci Egyetem Gépgyártás-technológiai Tanszékének egyetemi tanára, az MTA doktora A hét elején tartott közgyűlésen rendes tagokkal is bővült a Magyar Tudományos Akadémia – a harminckilenc tudós között van Lakatos István, a Miskolci Egyetem egyetemi tanára, az Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet kutatóprofesszora, illetve Roósz András, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Anyagtudományi Intézetének intézeti igazgatója.

Dudás Illés a Miskolci Egyetem Gépgyártás-technológiai Tanszékének egyetemi tanára, illetve részfoglalkozású egyetemi tanár a Nyíregyházi Főiskolán. Szakterülete a gépgyártás-technológia, a gyártásgeometria, a gyártórendszerek, a csigahajtások, valamint a CAD-, CAM-, CAQ-technikák – a díjat a csigahajtások terén elért, nemzetközileg is kiemelkedő tudományos kutatói tevékenységéért, az általa kidolgozott matematikai modellen alapuló, szabadalmakkal védett gépészeti rendszerek kifejlesztéséért, valamint Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Magyarországon, e témakörben  megjelent könyveiből megismerhető eredményeiért kapta.

Dudás Illés kutatói és egyetemi oktatói tevékenységében kiválóan ötvöződik a magas szintű tudományos kutatás az ipari-gyakorlati alkalmazással. Ez adódik abból is, hogy 17 évig az iparban dolgozott konstruktőrként és gyártásfejlesztőként. Alkalma volt konstrukciók tudományos fejlesztésére és gyártásgeometriájának elemzésére, gyártórendszerek megépítésére. Munkái során a térbeli mozgásátvitelre szolgáló hengeres és kúpos csavarfelületek, valamint szerszámaik és egyéb csavarfelületű szerszámok gyártásgeometriájának vizsgálatára kinematikai mozgásleképzésen alapuló általános matematikai modellt fejlesztett ki. Ez alkalmas hengeres és kúpos csigahajtások, szerszámaik tervezéséhez és gyártásgeometriai vizsgálatához.

A csigahajtások terén elért, nemzetközileg is kiemelkedő tudományos kutatói tevékenysége, az általa kidolgozott matematikai modellen alapuló, szabadalmakkal védett gépészeti rendszerek kifejlesztése során elért eredményeit Angliában, az USA-ban és Magyarországon megjelent könyveiben, cikkekben és konferenciákon publikálta.

Az új tudományos eredmények hozzájárultak a gépgyártás-technológia tudományának belső fejlődéséhez, főként a kinematikai gyártásgeometria és a bonyolult alakos felületek befejező megmunkálásának elmélete terén. Az új eredmények közvetlenül felhasználhatók a műszaki felsőoktatás fejlesztésében. Eredményei az iparban bevezetett gyártási eljárások formájában több év óta folyamatosan hasznosulnak a legkülönbözőbb konstrukciókba beépítve. A legfontosabb eredményeket know-how vagy szabadalom, illetve találmányi bejelentés védi. Tevékenysége révén egy „csigaiskola” alakult ki, amelyhez több már megvédett, illetve folyamatban lévő PhD téma és tudományos kutató kapcsolódik. Dudás Illés tudományos tevékenységéért, a gyártásgeometriai és hajtóműfejlesztési kutatási tevékenységéért 2004-ben Akadémiai – Szabadalmi Nívódíjat, 2007-ben Életmű-díjat vehetett át Japánban. Több egyetem tiszteletbeli professzora, illetve az első magyar professzor, aki a Kolozsvári Műszaki Egyetemen Dr. h.c. címet kapott.
Új rendes tagok

Harminckilenc rendes taggal bővült a Magyar Tudományos Akadémia a 180. közgyűlésen – közülük két tudós ugyancsak a Miskolci Egyetemhez kötődik.

Lakatos István vegyészmérnök, a Miskolci Egyetem egyetemi tanára, az Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet kutatóprofesszora, az MTA–ME Műszaki Földtudományi Kutatócsoport vezetője, az MTA Miskolci Területi Bizottságának elnöke. 2004 óta az MTA levelező tagja. A 67 éves tudós szűkebb szakterülete a szénhidrogén-bányászati kémia. Alap- és alkalmazott kutatásainak középpontjában az intenzív kőolaj- és földgáztermelést biztosító kémiai elárasztási és rétegkezelési technológiák megalapozása és gyakorlati alkalmazása áll. Bizonyította, hogy a megkutatott szénhidrogénvagyon jelenleginél hatékonyabb kitermelése nem nélkülözheti a vegyszeres eljárások széles körű alkalmazását. Kutatói, oktatói tevékenysége, az általa elindított Progress in Oilfield Chemistry könyvsorozat hozzájárult a szénhidrogén-bányászati kémia új tudományterületként való elismertetéséhez.

Roósz András mérnök, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Anyagtudományi Intézetének intézeti igazgatója, az MTA-ME Anyagtudományi Kutatócsoportjának vezetője, egyetemi tanár. A 65 éves tudós 2004 óta az MTA levelező tagja. Szűkebb szakterülete az anyagtudomány. Termodinamikailag megalapozott eljárást dolgozott ki sokalkotós ötvözetrendszerek egyensúlyi fázisdiagramja likvidusz és szolidusz felületeinek számítására. Irányításával több jelentős eredményt értek el kutatók. Sikerült például egyedi berendezést építeni és eljárást kidolgozni a mágneses keverés által keltett olvadék áramlása, kristályosodott szerkezeti hatásának a tanulmányozására nemzetközi kutatócsoportokkal együttműködve. Az eljárás űrkísérleti célokra is felhasználható.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…