2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A felsőoktatás minőségének javítása Miskolci Egyetem vonzerejének növelésével kiválósági központokra alapozva

A felsőoktatás minőségének javítása Miskolci Egyetem vonzerejének növelésével kiválósági központokra alapozva

Többmilliárdos fejlesztések uniós támogatásból a Miskolci Egyetemen
Közvetve a régió gazdasági és társadalmi modernizálását is elősegíti az a több mint kétmilliárd forintos projekt, melyet a Miskolci Egyetem valósít meg uniós támogatásból. A most félidejéhez érkezett munka a kiemelt fontosságú kutatási területeken nemzetközi színvonalú szellemi kapacitás felépítésére és a Miskolci Egyetem vonzerejének növelésére törekszik. A célok megvalósításáról, az eddig elért eredményekről a június 5-i rendezvényen számolnak be.
Tavaly tavasszal kezdte meg működését a négy kiválósági központ. Az ezekben működő 20 nemzetközi szintű tudományos műhely megteremti a feltételeket a fiatal kutatók helyben tartására és régióbeli letelepítésére is. Ennek jegyében töltötték be a projekt keretében nyílt kutatói státuszukat is, több mint 60 fő alkalmazására került így sor.  A műszaki karokon működő doktori iskolák mindegyike bevonta ugyanakkor PhD hallgatóit is a munkába. A mintegy félszáz PhD hallgató mellett tehetséges MSc és BSc hallgatók is bekapcsolódtak a kutatásokba, melyek eredményeként eddig 112 szakdolgozat, diplomaterv és TDK dolgozat született.
A központok kutatási eredményei beépülnek az oktatásba. Ezt a tény is alátámasztja: a szakdolgozatok, diplomatervek és TDK dolgozatok mellett a projekt keretében több oktatási segédletet is kidolgoztak.
A központok infrastrukturális és informatikai fejlesztése egy másik uniós pályázat (TIOP) révén folyamatos, s a tudományos műhelyek közötti együttműködés további lehetőségeket nyit meg az új műszerek kihasználására.
Kiemelt cél a minőségi fejlesztés is, a kutató-fejlesztő munkacsoportok ennek jegyében új kezdeményezésként újabb projekteket dolgoztak ki. Ezek – amennyiben támogatásra érdemesnek bizonyulnak – szervesen illeszkednek a kiemelt stratégiai kutatási területekhez is.
Japántól Dél-Afrikáig a világ számos országában több mint 300 konferencia részvételt támogatott a projekt, amely kapcsán több mint 150 cikk jelent meg a konferencia-kiadványokban.
Az egyetem nemzetközi tudományos presztízsét növeli a projekt által támogatott – impakt faktoros folyóiratban megjelent – több mint 50 szakcikk. A pályázati vállalás teljesítése egyetlen tekintetben mutat elmaradást: a szakmai folyóiratban történő ellenőrzött és megfelelően dokumentált összes publikációk számában. A kiválósági központok keresik ezért a publikálási lehetőségeket, több központ hazai és külföldi szakmai folyóiratok különszámának megjelentetését tervezi.
2011 év őszén elkészült a projekt stratégiai dokumentuma, amelyet megtárgyalt és véleményezett az elismert külföldi tudósokból álló Stratégiai Tanácsadó Testület. Kritikájukat figyelembe véve készült egy ajánlás, amelyet az egyetem új Intézményfejlesztési Tervének összeállításánál figyelembe vettek.
„A felsőoktatás minőségének javítása kiválósági központok fejlesztésére alapozva a Miskolci Egyetem stratégiai kutatási területein” című, TÁMOP-4.2.1.B-10/2/KONV-2010-0001 projekt mindennek révén az Északkelet-magyarországi régió gazdasági és társadalmi modernizálásához is hozzájárul.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek