2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Legyen az opera mindenkié!

Az avasi kilátó tövében tartott sajtótájékoztatót a Miskolci Operafesztivál
A „Bartók + Puccini 2012” Miskolci Operafesztivál június 8. és 17. között várja az érdeklődőket.

A fesztivál előkészületei már javában zajlanak a városban, ahol a napokban megkezdődtek Giacomo Puccini Tosca című operájának próbái is. A Miskolc több terén előadott, felvonásról felvonásra szervesen felépülő ingyenes szabadtéri operaelőadás fő állomása az Avasi kilátó lesz, ahol a közönség az opera mindhárom felvonását láthatja majd. A rendhagyó helyszíneken, Vidnyánszky Attila rendhagyó rendezésében színre kerülő előadás hétfői próbájának szünetében zajlott a rendhagyó sajtótájékoztató.

A tájékoztatón Kesselyák Gergely fesztiváligazgató a Miskolci Operafesztiválnak az operajátszás megújításában vállalt szerepéről szólt. Mint elmondta: a „Bartók + Puccini 2012” művészeti koncepciója négy pillérre, négy kiemelt produkcióra épül. A Bartók színpadi műveit felvonultató 3Bartók előadásra, a Bohém Casting musicalra, a Híd a jövőbe gálahangversenyre, valamint Puccini Tosca című operájának szabadtéri előadására. Ez utóbbi, Miskolc különböző helyszínein színre kerülő előadás „a város életéből nő ki”, és „a város is az előadás része” – fogalmazott.

Az operafesztivál új koncepcióját jelzi a 3 Bartók című produkció, amely Bartók Béla három különböző műfajú színpadi alkotását – A fából faragott királyfit, A kékszakállú herceg várát és A csodálatos mandarint, táncjátékot, operát és balettet – mutatja be egy este az ExperiDance Társulat előadásában.

A Bohém Casting Puccini Bohémélet című operájának feldolgozása azt az irányt mutatja be, amilyennek a kortárs népoperát szeretné láttatni az operafesztivál. A Miskolci Operafesztivál és a Budapesti Operettszínház közös produkciójában hangról hangra megszólal az eredeti Puccini-mű egy klasszikus zenekar és egy ötfős rockzenekar kíséretében. A zene, a cselekményvezetés és a színpadra állítás újdonságai a fesztiváligazgató reményei szerint közelebb viszik az opera világát a fiatalokhoz.

Újabb közönségréteg megnyerését szolgálja az a jegyvásárlási akció is, amellyel a fiatalok korosztályát szeretné megszólítani a Miskolci Operafesztivál: a diákok – diákigazolvány felmutatásával – féláron vásárolhatnak belépőjegyet az előadásokra. (Kivéve Miklósa Erika, Tokody Ilona, valamint a fesztivált nyitó 3Bartók előadásra, amelyekre a fesztiválnak más jellegű kötelezettségei vannak.)

A „Bartók + Puccini 2012”-t záró Híd a jövőbe gálahangverseny azért fontos – emelte ki Kesselyák Gergely -, mert kortárs zeneszerzők révén villantja fel azt a népoperai vonulatot, amelynek az élére szeretne állni a jövőben a Miskolci Operafesztivál. A gála programjára utalva a fesztiváligazgató úgy fogalmazott: „Az én értelmezésemben például a West Side Story – opera. Ugyanúgy a hollywoodi filmzenék atyja, Erich Wolfgang Korngold műveit is a huszadik századi népopera műfajába sorolnám. Széles körben fogyasztható, nagyszerű, értékes zenék ezek.”

Az idei Miskolci Operafesztivál mérsékelt jegyárakkal, valamint további ingyenes előadásokkal várja a közönséget. Ingyenes belépővel látogatható például a Bartók + 2Szakáll elnevezésű produkció, amelyben Bartók és Offenbach operái, A kékszakállú herceg vára és a Kékszakáll kerülnek színre a Szegedi Egyetem magánének szakos hallgatóinak előadásában. Ez a produkció került a Kolozsvári Magyar Opera június 14-re meghirdetett Puccini: Triptichon bemutatójának a helyére, amelyet a fesztivál szervezőinek a támogatások elmaradása miatt le kellett mondaniuk. Ez okból maradnak el a korábban csak előjegyzésben meghirdetett Turandot és Pillangókisasszony koncertszerű előadások is.

Hagyomány immár, hogy az operafesztivál kísérőrendezvényein a legkülönbözőbb műfajokban mutatkoznak be a miskolci zenészek generációi: kórushangversenyt, zenés és táncprodukciót egyaránt láthat majd tőlük a közönség a Szent István téri színpadon. „A fesztivál jelene és jövője múlik ezeken a fellépéseken, amelyek révén új, zeneértő közönség nőhet fel” – fogalmazott Seres Ildikó, a kísérőrendezvények művészeti vezetője. Mint elmondta: a már befutott helyi együttesek, a Miskolc Dixieland Band vagy a Miskolci Ütősök mellett színpadra áll majd Ferenczi György és a Rackajam, és Miskolc lesz az első állomása Müller Péter Sziámi és Takáts Eszter új zenekarának, a …CATSANDOX-nak is az „Ár-Apály” koncertsorozat keretében.

A miskolci belváros a fesztivál idején nemcsak az operától és a koncertektől lesz hangos. Utcatánc, opera-flashmob, a Puccini-kortárs Lehár szerezte operett-részletek egyaránt színesítik a kínálatot. A Miskolci Operafesztivál idején így mindenki megtalálhatja a maga számára legkedvesebb szórakozást.

Fotó:Vajda János.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek