2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

A Feledés megkezdődik

2005-ben, öt évvel azelőtt, hogy Joseph Kosinski megrendezte volna első filmjét, a TRON: Örökséget, 12 oldalas sztorit írt Feledés címmel. A sci-fi kalandtörténet hat évtizeddel azután játszódik, hogy az idegenek támadása letarolta a Földet. A főhős Jack, a szerelő, aki az utolsó hátrahagyott ember a csaknem teljesen elpusztult bolygón, és nemigen tudja, mit keres ezen a világon.

A merész pilóta az utolsó robotrepülőgép-szerelő a bolygón, nem éppen tekintélytisztelő alkat, és furcsa vonzalmat táplál a letűnt világ iránt. Amikor egy gyönyörű nő kényszerleszállást hajt végre szinte az orra előtt, és a feje tetejére fordít mindent, amit addig gondolt, a férfi lelki szemei előtt olyan alternatív igazság kezd körvonalazódni, amelyet vagy elfogad, vagy borzadva elutasít. Végül a Földön maradt utolsó emberek vezetője lesz, és sorsát saját kezébe véve új jövőt kovácsol.

A legtöbb akció-kalandfilm tele van szereplőkkel, a Feledés egyik különlegessége viszont az, hogy viszonylag kevés színészt láthatunk benne. Mivel Jack az utolsó drónszerelő az elnéptelenedett Földön, gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy bárkivel is találkozik. A forgatókönyvírók nagyon kevés szereplővel dolgoztak, ezért tisztában voltak vele, hogy a Feledés sikere a tökéletes színészválasztáson áll vagy bukik.

Amikor Kosinski a Jacket alakító színész személyén gondolkodott, természetesen Tom Cruise állt listája élén. A rendező mégis meglepődött, amikor Cruise ügynöke felhívta, és közölte, hogy a színész látta a Feledés konténerét, és szeretne beszélgetni a filmről. Kosinski és Cruise egy burbanki repülőgép-hangárban találkoztak, ahol a rendező megmutatta a filmnovellát és a storyboardot. Cruise három órával később közölte, hogy benne van a projektben. Ezzel kezdődött az egyéves folyamat, amelynek során annak tudatában fejlesztették a forgatókönyvet, hogy Cruise lesz Jack.

Cruise két partnernője Julia és Victoria (vagyis Vika), azaz Olga Kurylenko és Andrea Riseborough. „Az volt a fő szempont, hogy a két színésznő megtestesítse a cselekmény érzelmi folyamatait – folytatja Chernin. – Olga mély érzelmeket visz Juliába, Andrea pedig friss és életerős. Olyan jól kiegészítették egymást, hogy többet pakoltak bele a történetbe, mint amit a forgatókönyv eredetileg tartalmazott.”

A film alkotói tudták, komoly munkát igényelnek majd azok a jelenetek, amelyek a lezuhant utazóról szólnak, aki azt állítja: szoros szálak fűzik Jackhez, és semmi nem az, aminek látszik. Julia Ruszakova szerepére az egykori Bond-lányt kérték fel, aki oly kirobbanó sikerrel debütált A Quantum csendjében. „Olyan színésznőre volt szükségünk, aki legalább annyira kemény, mint Tom – mondja Dylan Clark producer. – Nehéz ilyet találni, de Olga megfelelt az elvárásainknak. Azt hiszem, olyan rázós dolgokra kényszerítettük, amiket maga sem képzelt volna.”

Amíg Julia oda nem zuhant az orra elé, Jack évekig csak egy nővel állt kapcsolatban. A szófogadó és kötelességtudó Vika Olsen Jack munkatársa a drónjavító projektben. Ahogy Jack egyre inkább kételkedni kezd a dolgokban, Vika győzködi, hogy tisztelje feletteseit, és fogadjon el mindent úgy, ahogyan van. „Jack és Vika elérkeznek arra a pontra, amikor kezdenek rájönni, hogy nem ugyanazt akarják – magyarázza a Vikát alakító brit Andrea Riseborough. – Vika nagy stratéga és pozitív az életszemlélete. Amikor beindul, bár uralkodik magán, egy kicsit radikálisnak tűnik.”

Amikor Jack túlélőkkel találkozik a Földön, kénytelen ráébredni, hogy Vika és ő mégsincsenek egyedül. Beechet, az ellenállók kétes erkölcsű vezetőjét az Oscar-díjas Morgan Freeman alakítja. „A Feledést különlegessé teszik a történet kreatív fordulatai, a jelmezek, a díszletek és a különféle gépezetek – indokolja Freeman, miért vállalta el a szerepet. – Egyedülálló világ teremtődik ebben a filmben, Joe pedig perfekcionista, akivel öröm a közös munka, mivel pontosan tudja, mit akar.”

A Feledésben fordul elő első alkalommal, hogy a két szupersztár, Cruise és Freeman együtt játszik. Levine szerint különös gonddal választották ki azt a színészt, akinek karaktere többet tud Jackről, mint ő saját magáról. „Olyasvalakire volt szükségünk, aki ha feltűnik, súlyosan jelen van a vásznon. Kevés szereplővel dolgoztunk, tehát kétszer is meg kellett gondolnunk, kire bízzuk az egyik legfontosabb szerepet. Morgannél jobbat biztosan nem találhattunk volna.”

Forrás: UIP-Duna Film

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek