2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

A klasszikus Jurassic Park 3D-ben is érkezik

Amint közeledett a Universal Pictures egyik legnagyobb sikerének huszadik évfordulója, a stúdió elhatározta, hogy világszerte ismét bemutatja a mozikban a filmet, de ezúttal már 3D-s változatban, elképesztő 4K-s minőségben restaurálva, amely a HD-s változatnál négyszer élesebb látványt biztosít. A technológia fejlődésének köszönhetően a 3D ma úgy mutathatja be a közönségnek a Jurassic Park világát, ahogyan annak idején Steven Spielberg tudat alatt leforgatta. Az új látványvilág nosztalgikus és meglepetésekkel teli utazásra csábítja azokat, akiket hajdan rabul ejtettek az őslényparki kalandok, és lehetőség nyílik arra is, hogy új nézők ismerkedjenek meg Stan Wilson és az Industrial Light & Magic (ILM) csodálatos teremtményeivel.

Egy egész nemzedék látta videón Lex és Tim menekülését a velociraptorok elől, s ámuldozott, amikor dr. Sattler és dr. Grant a kecses brachiosaurusok csordájával találkozott, a buja és halálos Isla Nubar valamennyi csodáját mégsem élhette át a maga teljességében – olyannak, amilyennek Michael Crichton és David Koepp forgatókönyvírók megálmodták. Egészen mostanáig.

A Universal stúdió azt reméli, a közönség ugyanúgy élvezi majd a Jurassic Parkot, mint a több mint hétszáz fős stáb, amely fáradságot nem kímélve újrakalibrálta. Azt kívánjuk, hogy amikor felharsan John Williams ma már klasszikus zenéjének dallama, minél többen érezzék a nosztalgiát, hiszen a kaland ismét elkezdődik.

Spielberg eredetileg is multidimenzionális képekben gondolkozott, legyen szó olyan ádáz akciójelenetről, mint a velociraptor és a T-rex harca, vagy a meghitt szekvenciáról, mint amikor dr. Sattler és James Hammond jégkrémezgetés közben cserél eszmét a dinóprojekt jövőjéről. A rendező hajdani frappáns megoldásai hatalmas segítséget jelentettek a Stereo D számára az eredeti felvételek sztereoszkopikus 3D-s látvánnyá változtatásakor.   A térhatású konverzió több mint hétszáz szakember bevonását igényelte, akik képkockáról képkockára elkülönítettek minden egyes apró részletet, növelték a felvétel mélységét, azután pedig újradimenzionálták a 3D-s hatás elérése érdekében.

A puristák azonban ne aggódjanak! A konverzió során Spielberg nem hajtott végre lényeges változtatásokat az eredeti felvételeken, és új hangot sem kevert az anyaghoz. A célja ugyanis inkább az volt, hogy nagyságrendekkel gazdagabbá tegye a formátumot. Például több esőt rakott az előtérbe, amikor először pillantjuk meg a T-rexet, és szilánkok záporoznak a néző arcába, amikor a terepjáró alázúdul a fáról. Mindezzel az volt a célja, hogy arra is odafigyeljünk, ami a kamera előtt és mögött van.

Mivel az olyan természeti elemek, mint az eső vagy a levelek az őserdőben a legnehezebben konvertálható apró részletek közé tartoznak, a Jurassic Park 3D komoly iskolát jelentett a többszáz fős stáb számára. E filmben több esőcseppet konvertáltak, mint a 3D formátum történetében eddig összesen, hogy a nézőnek olyan érzése legyen, hogy ő is része a nagy kalandnak. Az, hogy a jeleneteket többletperspektívával gazdagították új fókuszpontok beiktatásával – előtér, közép, háttér –, tökéletes térélményt biztosít, például Tim és Rex terepjárójának belsejében érezzük magunkat, amikor támad a T-rex.

Forrás: UIP-Duna Film

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek