2024. 10. 21. hétfő

Orsolya
1 EUR 400 HUF
1 GBP 481 HUF
Kezdőlap » Kultúra » Kultúra » 65 Éve Miskolcon

65 Éve Miskolcon

A most elindult 2014/2015-ös tanév kiemelkedő a Miskolci Egyetem életében: 280 éve ugyanis, hogy a jogelőd selmecbányai Akadémián, a világ első felsőfokú műszaki intézményében megkezdődött a tanítás, és 65 éve annak, hogy Miskolc városában Nehézipari Műszaki Egyetem néven megnyitotta kapuit az intézmény. Ez utóbbi jubileumot az egyetem 2014. szeptember 25-én nyilvános ünnepi szenátusülésen ünnepelte meg, amelyen részt vett dr. Kriza Ákos polgármester is.

A 65 évvel ezelőtti alapítást, valamint az egyetem Miskolcon töltött 65 évét kiállítás mutatja be a Városháza aulájában, amelyet 2014. szeptember 24-én nyitott meg Pfliegler Péter alpolgármester és prof. dr. Torma András rektor.

A 65 éves évfordulóhoz kapcsolódóan nemcsak a Városházán, de az egyetemen is tartottak rendezvényt: 2014. szeptember 25-én délután az egyetem Díszaulájában tartott nyilvános ünnepi szenátusüléssel nyitották meg a „65 éve Miskolcon” ünnepélyes rendezvénysorozatot. A megnyitón dr. Kriza Ákos polgármester és prof. dr. Torma András rektor mondott köszöntőt, továbbá az egyetem volt és jelenlegi vezetői, valamint a soproni testvér intézmény, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora tartottak köszöntő előadást.

A Miskolci Egyetem büszke 280 éves múltjára, és ezt a múltat méltóképpen ápolja is. Ennek a hagyományápolásnak elismerése, hogy a selmeci diákhagyományok – vagyis a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémia diákhagyományainak továbbélése a jogutód intézményekben (Miskolci Egyetem, Nyugat-magyarországi Egyetem) – felkerültek a Szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére. Az erről szóló dokumentumot 2014. szeptember 19-én Budapesten adták át egyetemünk képviselőinek. Az ünnepség keretében mód nyílt a selmeci diákhagyományok bemutatására is.

A 280 éves múlt titka, hogy az egyetem és jogelődei mindig megértették az „idők szavát”, mindig alkalmazkodni tudtak a változó körülményekhez. A Miskolci Egyetem ezen alkalmazkodóképességének modern kori példája a Konfucius Intézet tavalyi létrehozása, ugyanis éppen egy éve, hogy az országban harmadikként Konfucius Intézet nyílt az intézményben. Az Intézet 2014. szeptember 25-én délelőtt az egyetem Díszaulájában tartott konferencián ünnepelte meg az első születésnapját. A kínai-magyar kapcsolatok ennél persze régiebbi múltra nyúlnak vissza: éppen 65 éve, hogy a két ország baráti kapcsolatot alakított ki egymással, ennek is emléket állított ez a konferencia. Az ünnepségen a Pekingi Vegyipari Egyetem és a Magyarországon működő kínai tulajdonú cégek képviseltették magukat, valamint dr. Lénárt Levente, a Konfucius Intézet igazgatója is előadást tartott.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

Mindenhol szükség van tanárokra!
Kétség nem fér ahhoz, hogy az oktatás és vele együtt a tanárok helyzete és megítélése volt már jobb is az elmúlt évtizedekben, viszont ez nem jelenti …

További cikkek

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp