2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Szeptembertől már csak online kassza üzemeltethető

A NAV továbbra is szigorúan ellenőrzi az online pénztárgépek meglétét és használatát. A jelek szerint még mindig vannak, akik arra játszanak, hogy bevételeiket minél később tudja követni az adóhivatal. A NAV revizorai Bátonyterenyén végeztek próbavásárlást egy online pénztárgépet üzemeltető zöldségesnél. Az ellenőrök a közelből figyelték az adózó nyugtaadási gyakorlatát, majd amikor elérkezett az idő, akcióba lendültek. Az eladó, ahogy korábban sem, az ellenőrök vásárlásáról sem adott semmilyen bizonylatot. Amikor ezzel szembesítették, azzal védekezett, hogy állított ki pénztárgépi nyugtát, de az adóellenőrök azt nem vették el, ezért a szemétbe dobta. Igazolásképpen fel is túrta a szemetest, de nem járt sikerrel. A revizorok viszont bizonyítani tudták a nyugtaadás elmaradását a NAV-hoz érkezett kasszaadatok alapján. A zöldséges több százezer forintos mulasztási bírságra számíthat.

Egy másik esetben az ellenőrök észrevették, hogy egy tokaji vendéglős hagyományos pénztárgépet használ az éttermében. A felismerést nyomban helyszíni vizsgálat követte, és kiderült, hogy a vállalkozó a mai napig sem üzembe helyezési kódot, sem online pénztárgépet nem rendelt. Az átállást elmulasztó cégeket akár egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja a NAV, és az üzlethelységet is lezárhatja 12 nyitvatartási napra.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…