2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

34. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál

Nem kezdődhet el a tavasz Miskolcon a messze híres ásványfesztivál nélkül – az idén március 12-13. között várja látogatóit a 34. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál.

Különleges ásványbemutatók, ismeretterjesztő programok, földtudományi játszóház, kiállítások, előadások és ásványkülönlegességek kísérik majd az érdeklődőket a természet rejtett értékeinek különleges világába az Egyetemvárosban.

A hétvégi fesztivált 11-én, pénteken szakmai nap előzi meg: a Monográfiák Magyarország ásványairól címmel zajló ülés Koch Sándor „Magyarország ásványai” című könyvének 50 évvel korábbi megjelenésére emlékezik. A Pannon-tenger Múzeumban tartandó előadások a magyar mineralógia történetében mérföldkővé lett könyv és szerzője, Dr. Koch Sándor előtt tiszteleg a Magyarország ásványairól szóló jelentősebb monográfiák ismertetésével. Itt mutatják be a miskolci szerzők, Szakáll Sándor, Fehér Béla és Tóth László: Magyarország ásványai című legújabb kötetét is a Geolitera kiadó publikálásában.
Másnap, szombaton délelőtt 10 órakor megnyílnak az Ásványfesztivál kapui a nagyközönség előtt: a szervezők számos érdekességgel várnak mindenkit, aki érdeklődik a természet, az ásványok, az ékkövek és kövületek sokunk számára titokzatos, ismeretlen értékei iránt.
A csiszolt és csiszolatlan ásványokat, féldrágaköveket, különböző különleges kőzeteket bemutató kiállítók elsősorban a szemet gyönyörködtetik, de vásárolni is lehet náluk. A sokszínű börze mellett kiállítások is várják az érdeklődőket:

1.)    Az év ásványa: GRÁNÁT

Válogatás a Miskolci Egyetem és a Herman Ottó Múzeum gyűjteményeiből – a Magyarhoni Földtani Társulat programsorozatának részeként.
Az „Év ásványa” program idei győztese egy internetes szavazás eredményeként egy nagy gyakoriságú ásvány (valójában egy ásványcsoport), a gránát lett. A gránátok nagy keménységű, kémiailag is ellenálló és változatos színekben megjelenő ásványok. Legnagyobb mennyiségben metamorf kőzetekben, illetve ellenállóságuk révén törmelékes üledékekben találhatók, de esetenként magmás kőzetekben is előfordulnak. Az ásványfesztiválra készített kis kiállításon bemutatjuk a gránát ásványok sokszínűségét, változatosságát hazai, kárpáti, egyéb európai, illetve más földrészekről származó példányok segítségével. Láthatjuk többek között az almandin, andradit, grosszulár, spessartin és uvarovit gránátok roppant változatos színét. Alakjuk jellegzetesen gömbszerű, méretük akár 10 cm-t is elérhet. A nagy tisztaságú és szép színű gránátokat évezredek óta használják ékszerek készítésére. Kiállításunkon a természetes kristályok mellett láthatunk gránátokból készült ékszereket is.  Manapság számos gránátot állítanak elő mesterségesen, akár olyan kémiai összetétellel, ami a természetben nem is fordul elő. Ennek keretében bemutatunk két mesterségesen kristályosított, a lézertechnikában alkalmazott neodímium-tartalmú ittrium-alumínium-gránátot is.   

2.)    Az év ősmaradványa: NUMMULITES
Válogatás az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természetrajzi Múzeuma (Budapest) Hantken Miksa gyűjteményéből – a Magyarhoni Földtani Társulat programsorozatának részeként.
Az „Év ősmaradványa” program idei győztese egy internetes szavazás eredményeképpen egy mészvázú, pénzérméhez hasonlító kihalt egysejtű lett, a Nummulites. A 2016. év legnépszerűbb ősmaradványa a Miskolci Ásványfesztiválon is bemutatásra kerül egy kis kiállítás keretében. A látogatók választ kaphatnak arra a kérdésre, hogy miben is rejlik a nummuliteszek vonzereje. Megtudhatjuk, miért nevezi a néphit ezeket a maradványokat „Szent László pénzének” illetve, hogy Hérodotosz, görög történetíró fantáziáját hogyan mozgatták meg az építőkövekből kipergő lencse formájú vázaik a piramisok lábánál. A legendákon túl pedig megismerkedhetünk ezeknek a kihalt élőlényeknek az életmódjával, és hogy miért találkozhatunk Észak-Afrikában és Eurázsia déli részén nagy területen, kőzetalkotó mennyiségben maradványaikkal. Végül arra is fény derül, hogyan lett ez az egysejtű aranyérmes egy világkiállításon, és hogy milyen szerepük volt a magyarországi kőszénkutatásokban.

3.)    50 éve jelent meg Koch Sándor Magyarország ásványai című műve
Válogatás a Herman Ottó Múzeum Ásványtára tudománytörténeti gyűjteményéből.
Éppen 50 éve, 1966-ban jelent meg első alkalommal Koch Sándor „Magyarország ásványai” című könyve. Tudományos jelentőségét az adta, hogy a jelenlegi országterületről még nem jelent meg korábban összefoglaló kötet. Az ásványfesztiválon egy időszaki kiállítással emlékezünk meg erről, melynek keretében olyan ásványpéldányokat is bemutatunk, melyek a kötetben is szerepelnek. Emellett kis válogatást adunk az eredeti, a kötetben szereplő fotókból, kiállítunk a kötet megszületésével kapcsolatos leveleket, illetve kiállítjuk Koch Sándor néhány személyes relikviáját.    

A hétvégét mindemellett ismeretterjesztő programok is színesítik. A Magyarhoni Földtani Társulat Legyél te is természettudós! címmel izgalmas, új programmal várja az érdeklődőket. Az interaktív foglalkoztató programon a vállalkozó kedvű kíváncsiak testközelből ismerhetik meg a 2016-os Év ásványát, a gránátot, és a 2016-os Év ősmaradványát, a Nummulitest. Kicsik és nagyok egyaránt bepillanthatnak a geológus mikroszkópjába, és kipróbálhatják azt is, milyen nehézségei és örömei vannak a paleontológiai gyűjtőmunkának. További információk: evasvanya.foldtan.hu, evosmaradvanya.foldtan.hu.
Az idén is lesz földtudományi játszóház: hagyomány már, hogy az érdeklődők betekintést nyerhetnek ásványokból és kőzetekből készült, egyszerű, kicsik és nagyok számára is könnyen megvalósítható dolgok elkészítésének módjába, technikájába, miközben egy kis fantáziával a vállalkozó szelleműek saját kezűleg faraghatják, poríthatják, önthetik, ragaszthatják a köveket úgy, hogy abból valamilyen tetszetős, de könnyen elkészíthető alkotás váljék.  Eközben szinte észrevétlenül, tapasztalataik útján ismerhetik meg a kövek megmunkálása során észlelhető tulajdonságok eltérőségét, valamint okát, mint például a talk puhasága, vagy az ásványok porításakor esetlegesen megváltozó színének okait.
Festékkészítés ásványokból, öntött gipszfigurák készítése anhidrittömbből, festés palára, kavicsfigurák és kőmontázs készítése – mindez a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara és a Herman Ottó Múzeum Ásványtára jóvoltából valósul meg.

További információ dr. Mádai Ferenc főszervezőtől, a Műszaki Földtudományi Kar dékánhelyettesétől kérhető a 06 30/239 8821-es telefonszámon.
XXXIV. MISKOLCI NEMZETKÖZI ÁSVÁNYFESZTIVÁL
Helyszín: Miskolci Egyetem
Időpont: 2016. március 12-13. (szombat-vasárnap)

Program:
Március 12., szombat:
9.00-10.00:    Szakmai bemutató
10.00-18.0010.00-18.00:    Kiállítás és börze
10.00-17.0010.00-17.00:    Földtudományi játszóház
10.00-17.0010.00-17.00:    Legyél te is természettudós! Ismerd meg az év ásványát és ősmaradványát
testközelből!
12.00:        Megnyitóünnepség
A rendezvényt megnyitja Dr. Kecskeméti Tibor ny. főigazgatóhelyettes (Magyar Természettudományi Múzeum)
14.00-16.0014.00-16.00:    Vincze Péter (földtani referens, vezető főtanácsos, Földművelésügyi
Minisztérium, Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály, Tájvédelmi,
Barlangvédelmi és Ökoturisztikai Osztály): Az ásvány- és ősmaradvány-gyűjtés Magyarországon: áthághatatlan korlátok, kihasználatlan lehetőségek

Március 13., vasárnap:
9.00-17.00:    Kiállítás és börze
9.00-16.00:    Földtudományi játszóház
9.00-16.00:    Legyél te is természettudós! Ismerd meg az év ásványát és ősmaradványát
testközelből!
9.00-15.00:    Ásványhatározás: Dr. Szakáll Sándor (Miskolci Egyetem és Herman Ottó
Múzeum)
9.00-15.00:    Drágakő-határozás: Dr. Takács József (V-Pearl Kft., Budapest)
13.00-14.0013.00-14.00:    Vetítettképes előadás: Dr. Takács József (V-Pearl Kft.): A sokszínű gránátok
17.00:        Fesztiválzárás

Rendezők:
Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara
Herman Ottó Múzeum Ásványtára
University Sportmarketing kft.
OMBKE Egyetemi Osztálya
Magyarhoni Földtani Társulat

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek