2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
Vaj vagy margarin?

Vaj vagy margarin?

Vaj vagy margarin?Tanácstalan vagyok. Majd három évtizeden keresztül folyton azt szajkóztam a családnak, hogy a margarin az egészséges, merthogy az állati eredetű, úgynevezett telített zsírok fogyasztása okolható a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásért, az agyi és szívkatasztrófákért, ami ugye a margarinban nincs. Így aztán nem is vásároltam soha vajat, csak különféle margarinokat, amiért a párom háborgott is rendesen, mert, hogy neki még az otthon köpült gyönyörű sárga vaj íze volt a szájában, s bizony a margarint nem nagyon szerette.

 

Kicsit megalkudtam néha, és azért közkívánatra a túrós csusza alá csak megcsináltam a „vajalját”, meg a szilvás gombócra, derelyére, nudlira szórt prézli is sokkal jobb volt vajon pirítva, de úgy gondoltam, ez az egy két alkalom csak nem árthat annyit, mint a perpatvar a családban…

Aztán jött a „fordulat”! Mára egyre több tudományos kutatás azt látszik alátámasztani, hogy az állati zsírok helyettesítésére használt, hidrogénezési technológiával előállított, úgynevezett transzzsírokat tartalmazó margarinok fogyasztása sem jár kevesebb kockázattal, mint a bűnbaknak kikiáltott állati eredetűeké.  Itt állok most megfürödve, no persze nem vajban!

A férjuram kajánul olvassa a margarin, étolaj, – merthogy a zsírt is száműztem a korszerű táplálkozási elveket valló konyhámból – káros hatásáról szóló híreket, s igazolva érzi azt, hogy neki miért nem ízlettek ezek soha. Sőt emlegeti, hogy hányszor mondta utazásaink közben, hogy nincs annyi repce, meg napraforgó vetve, amennyit margarinból, olajból megetetnek velünk, de én csak legyintettem olyankor, s szúrós tekintetet vetettem a spájzban sorakozó oldalszalonnákra, zsíros bödönre, amelyet az én párom előnyben részesített.

Jönnek a hírek! A legújabb kutatások azt igazolják, hogy a hidrogénnel való keményítéskor keletkező transzzsírsavak ártanak, mert emelik a vér zsírszintjét, ami szív és érrendszeri betegségért felelős, aztán növelik a vérrögképződés kockázatát, sőt cukorbetegséget okoznak, s a legújabb kutatások szerint még egyes rákfajták kialakulásával is összefüggésbe hozhatóak. Nesze neked! Meg vagyok lőve. Csöbörből vödörbe jutottunk.

Már az unióban is felmerült, hogy korlátozzák a transzzsírok felhasználását,- az élelmiszerek 40 százalékában megtalálhatóak – illetve, hogy kötelezővé teszik az élelmiszerek transzzsírtartalmának feltüntetését, de ez – egyelőre – még csak terv…

A kérdés tehát nem költői: vaj vagy margarin? Amíg eldöntik a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek, hogy melyik árt jobban nekünk, addig kicsit pironkodva csempészem vissza a vajat a vajtartóba, és töltöm föl a kis piros zsírosbödönömet, amelyet már száműztem a spájz hátsó polcára, s hogy ne hazudtoljam meg teljesen eddigi önmagam, mértékletességre intem családomat, mindenféle ilyesmi fogyasztásával kapcsolatban…

Orosz B. Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

-Mit főzöl Nagymami, csak nem Jókai bablevest? Toppan be a 12 éves, a konyhámba, beleszagol a levegőbe, és már az illatokról megállapítja mi lesz az e…
A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd a legmagasabbra jutott magyar hegymászó palack és serpák …
Ahogy közeledik a karácsony, sülnek a sütik, készülnek az ételek, szépül a ház, előkerülnek a karácsonyfa díszei, csomagolom az ajándékokat, egyre töb…

További cikkek