2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

„Apróséf” alkot

-Mit főzöl Nagymami, csak nem Jókai bablevest? Toppan be a 12 éves, a konyhámba, beleszagol a levegőbe, és már az illatokról megállapítja mi lesz az ebéd.

Ervin egy csodálatos gyerek, mind a három unokám persze, a maga frontján. / Nem vagyok elfogult Nagymama:)/  Mindig kiválóan tanult, de hogy honnan van ekkora érzéke a főzéshez, elképzelni sem tudjuk. Picike korában is ott sertepertélt körülöttem a konyhában, ha sütöttem a pogácsát, s mondta: ” Ejbin segít”, és két évesen székre állva, szaggatta  tésztát, s ügyesen pakolta be a tepsibe. Már 10 éves korában pizzát sütött, – Ő maga gyúrta a tésztát is – különös gonddal keverve a mártást és válogatta hozzá a feltétet, hogy mindannyian elolvadtunk, érezvén a csodálatos ízeket. Olyan paprikás csirkét rittyent, hogy mindenki megnyalja utána a tíz ujját, hogy már a mézes-mustáros csirke költeményéről ne is beszéljünk, de a citromos tortája is verhetetlen.

A leghihetetlenebb ötlet az idén viszont az volt, amikor bejelentette, hogy Édesapja születésnapján Ő készíti a meglepetésmenüt. – Ne viccelj, – mondtam neki – nyolcan leszünk, ez még nekem is feladat. – Ne aggódj Nagymami, te csak gondoskodj a tortáról, a többi az Én dolgom, – nyugtatott magabiztosan. Természetesen az alapanyagokat is Ő maga válogatta hozzá össze. A meglepetésmenü fantasztikusra sikeredett. Foghagymakrémlevessel indult az ünnepi ebéd, majd pácolt, sült húsok következtek, amelyeket háromféle ízesítéssel készített el a kis séf. Még arra is figyelt, hogy Apukája nővére laktóz érzékeny, s nehogy olyan húst kapjon, amiben tejtermék van, ezért neki külön pácot készített. A köret pedig „lapított burgonya” volt, de mivel a Nagypapi a krumpli pürét imádja, ezért neki az is készült.

Az ugye, már szinte felfoghatatlan, hogy szülinapjára azt kérte, hogy „Angus marha stake”-et kóstolna, s amikor felfedezett egy angol nyelvű szakácskönyvet, azonnal meg kellett neki venni.

A minap beállított és kölcsönkérte a tésztanyújtó gépemet, mert mint mondta elkészíti a szakácskönyvből a citromos, ricottás töltésű raviolit, kakukkfüves vajon tálalva. Nálam, csak az üzletben csodálkoztak jobban rajta, amikoris kiméretett pontosan 45 deka ricottát. Hiába a jó étel alapja a pontos receptúra.

Most a „Pulled Pork” receptemre volt szüksége, mert azt készített, s persze körbeudvarolt közben: -Tudod van egy csomó recept a neten, de a tiéd olyan isteni volt a múltkor, úgy szeretném én is elkészíteni.

Nem tudom, mi lesz belőle, ha nagy lesz, de Én ámulva nézem a kis balkezest, ahogyan Ő alkot a konyhában, s az jut eszembe, hogy ma már ugyan imádok főzni, mert kikapcsol, pihentet, és meglehetősen változatos konyhát vezetek, de leánykoromban még a pirítósnak is odaégettem az egyik oldalát, mert annyira nem érdekelt ez a” tudomány”.

-obe-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Egy márkás karórával elérhető, hogy az emberek tekintete a csuklóra szegeződjön. Továbbá meglepetésnek is kiválóak, hiszen magabiztosságot lehet velük…

További cikkek