2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Mintarezervátum helyett, inkább falumentést!

Járom az elnéptelenedő falvakat, ahol a település nagyságától függően 10-20, vagy még több lakás is áll üresen. Sem eladni nem tudják, s nincs az egykor ott lakó családok részéről olyan rokon sem, aki beleköltözzön. Az udvarokon térdig ér a gaz, a kertek,  amelyek egykor két – három család megélhetését is biztosították elhanyagoltak, s  a házak, mert nem gondozza senki, rogyadoznak.


Közben az a hír jut eszembe, hogy a kormány úgy szeretne segíteni a devizahitelbe bukottakon, hogy lakótelepet épít Ócsa közelében, amelyek bérlakásokként szolgálnak majd.
Elképesztő ötletnek , s mérhetetlen pazarlásnak tartom, hogy a senki földjén, infrastruktúra nélküli területen akarnak új lakásokat kialakítani, közpénzen azoknak, akik nem tudják fizetni a tartozásaikat, amikor itt vannak a kistelepülések akik a népesség megtartásával, s a falvak a megmaradással küzdenek.
Szerencsére döntés nem született még, így esély van arra, hogy a döntéshozóknak eszébe jusson ez a sokkal kézenfekvőbb, s olcsóbb megoldás.
A falvakban ugyanis nem csupán a lakhatásra, hanem az élelem megtermelésére is lenne azonnal megoldás ezeknek a családoknak,  hiszen művelhetnék a kerteket, tarthatnának háziállatokat, arról már nem is beszélve, hogy nem kellene az iskolákat bezárni,  s a pedagógusokat elbocsátani, ha újra családokkal népesülnének be a lassan kiöregedő falvak.
Ha a pozitív szociológiai hatása mellett azoknak a bajba jutott embereknek az érzéseire is figyelnénk, akiket egymás mellé kényszerítenénk egy ilyen rezervátumba, akkor bizonyára eszébe sem jutna senkinek ilyen megoldás.
Egy-egy ilyen elnéptelenedő településen a fiatalok segíteni tudnának azoknak a még ott maradó öregeknek, akiknek szinte senkijük nincs, s nem saját és egymás nyomorúságát látnák, figyelnék nap, mint nap, hanem újfent értelmes feladataik lehetnének. Arról már nem is szólva, hogy 10 milliárd forintért – ennyi lesz a beruházás összege – nem ötszáz, hanem egy-egy abaúji, borsodi, baranyai, békési településen akár 5000 házat is megvehetnének.
Ha már engedték a kormányok ilyen példátlanul eddig fajulni ezt a hitelezési politikáját a kereskedelmi bankoknak, most már legalább valódi megoldást nyújtó lakhatási programot finanszírozzon, s ne néhány meggazdagodni vágyó építési vállalkozónak adjon újabb lehetőséget…
Orosz B.Erika

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

-Mit főzöl Nagymami, csak nem Jókai bablevest? Toppan be a 12 éves, a konyhámba, beleszagol a levegőbe, és már az illatokról megállapítja mi lesz az e…
A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd a legmagasabbra jutott magyar hegymászó palack és serpák …
Ahogy közeledik a karácsony, sülnek a sütik, készülnek az ételek, szépül a ház, előkerülnek a karácsonyfa díszei, csomagolom az ajándékokat, egyre töb…

További cikkek