2024. 04. 28. vasárnap

Valéria
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Legyen a szüret ünnep!

Olvasom valahol, s bizonyára így is van ez, meg volt ez mindig,- no persze nem azért mert felszólítanak rá, hanem mert a magyar ember a jó termést szereti ünnepelni –  de most nekem ettől a mondattól valahogy „savanyú lett a szőlő”. Elsősorban azért mert a legtöbb szüreti felvonulást, mulatságot elmossa az idén az eső.
Másodsorban azért mert hiszen napsütés nem volt, s ettől az állandó esőtől csak rohadnak a szemek. Sajnos nem a nemes rothadás ez, amely nálunk a Hegyalján valóban örömünnep, hiszen a botritis teszi azt, hogy aszúsodni kezdenek a szemek, s így az isteni nedű még édesebbé válik.
No, de nem is erről a fránya időjárásról akartam írni, hanem arról, hogy a napokban azt nyilatkozta valahol egy államtitkár, hogy „a magyar államnak be kell szállnia a bormarketingbe”.Kicsit elkerekedett a szemem, hiszen ha jól tudom az érintett borászoktól, nem újdonság ez, hiszen volt egy sor feleslegesen fenntartott felduzzasztott, állami szervezet, amelyeknek eddig is ez lett volna a feladata, már csak ha az AMC-re, vagy a Bormarketing KFt-re gondolok. Ha ez most ilyen hirtelen kiemelt feladat lett, akkor kérdezem Én: Ezek mivel foglalkoztak eddig?
No, de ez már egy másik cikk témája lehetne, most még sem hagyom elrontani az örömöt. Ugyanis így folytatta az államtitkár: a külügyi tárca megbízásából kiválasztották azokat a magyar borokat, amelyekkel a fél éves magyar EU elnökség idején a kiemelten fontos brüsszeli események vendégei megismerkedhetnek. A magyar bor-válogatottba egri, etyek-budai, soproni, Tokaj-hegyaljai és zalai tételek kerültek be.
No, ez viszont már igazi örömhír… Főleg ha hozzátesszük, hogy 65 bor közül választották ki ezt a kilencet, s majd a fél éves magyar EU elnökség idején neves vendégek is megismerhetik a jóféle itókákkal . A válogatásba egy pezsgő, két tokaji édes bor, négy száraz fehér, és két száraz vörösbor került.Ezeket a borokat majd helyben, Brüsszelben hangolják össze az ételekkel.
Ez ellen még az Eu-szkeptikusoknak sem lehet kifogásuk, hiszen most majd olyan közegbe kerülnek a mi boraink, amely lehetővé teszi a borászok számára az ismertséget, a lehetőséget, s így tényleg ünnep lehet majd a szüret.
Orosz B.Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

-Mit főzöl Nagymami, csak nem Jókai bablevest? Toppan be a 12 éves, a konyhámba, beleszagol a levegőbe, és már az illatokról megállapítja mi lesz az e…
A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd a legmagasabbra jutott magyar hegymászó palack és serpák …
Ahogy közeledik a karácsony, sülnek a sütik, készülnek az ételek, szépül a ház, előkerülnek a karácsonyfa díszei, csomagolom az ajándékokat, egyre töb…

További cikkek